Мерія знайшла спосіб "вибити" з киян борги за компослуги



Фото www.gzt.ru
Київська адміністрація готується до чергового раунду боротьби зі злісними неплатниками за житлово-комунальні послуги.

Нині тим, хто має борги з квартплати, почали відключати світло, а в найближчому майбутньому їм заборонять видавати закордонні паспорти і виїжджати за межі України, пише "Деловая столица".

За даними Головного інформаційно-обчислювального центру, сумарний борг киян за компослуги становить близько 0,5 мільярда гривень, них -  близько 340 мільйонів - заборгованість із квартплаті.

"Найзлісніших" боржників, які винні ЖЕКам по 10 і більше тисяч гривень, у столиці близько 8 тисяч. Мерія раз по раз знаходила способи покарати неплатників - то колекторів залучали, то хотіли каналізацію відключити, то закликали ЖЕКи судитися - але відчутного результату це не дало.

Тож нині чиновники вирішили застосовувати додаткові "більш дієві" методи впливу.

Першим з них, за словами джерела в міськадміністрації, стане відключення квартир боржників від електропостачання. Ще ефективнішим, на думку чиновників, буде другий спосіб впливу.

За інформацією начальника Головного управління житлового господарства КГГА Володимира Стороженка, уже найближчим часом недбайливим киянам рознесуть повідомлення, у яких буде зазначено, що ЖЕК залишає за собою можливість сприяти у відмові видачі боржникові закордонного паспорта і права виїзду за кордон.

"Великий відсоток злісних неплатників за житлово-комунальні послуги - далеко не бідні люди, які часто їздять закордон як у справах, так і на відпочинок. Заборона на перетин кордону, ймовірно, змусить їх сплатити борги", - сказав Стороженко.

За словами юристів, КМДА діє цілком законно, адже в законі є норма, за якою громадянам можуть тимчасово відмовити у видачі закордонного паспорта або у виїзді за межі держави, у випадку коли "діють неврегульовані договірні або інші невиконані зобов'язання".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ