Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4b4dc23417408/
Українська правда
Київ

Півмільйона столичних жителів не зможуть проголосувати

13.01.2010  14:53


Фото Ліги
Близько 500 тисяч жителів Києва, що змушені орендувати квартири, не зможуть взяти участь у виборах президента.

Таким чином, обирати нового главу держави зможуть лише кияни з пропискою та ті, хто заздалегідь подбав про зміну виборчої адреси, пише "Газета по-київськи".

Адже, щоб приїжджий мав можливість проголосувати в Києві, він, за законом, повинен пред'явити договір оренди житла, довідку з виборчої дільниці за місцем прописки, довідку з роботи або навчання.

За даними Інституту демографії НАН України у Києві проживає близько 800 тисяч громадян з пропискою у різних регіонах.

Лише близько 30% приїжджих знімають квартиру офіційно і теоретично можуть претендувати на місце у київських списках.

Інші 70% договорів найму квартир (або ті ж 500 тисяч голосів) - тіньові, тобто орендодавці не укладають договори і не платять податків, тож і "додаткових" жителів на столичних квадратних метрах фактично немає.

Крім того, щоб просити виборчком змінити виборчу адресу, потрібно заздалегідь зібрати необхідні довідки з місця проживання. Однак, за тиждень до виборів списки виборців закривають для змін і відправляють в окружні комісії, звідки заяви з документами передають у ЦВК, на засіданні якої і вирішують, де голосувати людині.

За словами керівника прес-служби ЦВК Зої Шарикової, за той час, що залишився до виборів, цей механізм уже не спрацює.

"Якщо є дуже вагомі підстави для зміни виборчої адреси, тоді хоча б за день до голосування потрібно йти в дільничний виборчком з документом і заявою, щоб на місці голосуванням вирішили, чи вносити зміни в списки", - сказала Шарикова.

Щоб проголосувати в другому турі, який пройде 7 лютого, потрібно подати заяву до кінця січня - тому що за 11 днів до виборів (28 січня) уже буде готовий новий екземпляр списку виборців для голосування в другому турі.

Однак, переважна більшість іногородніх не готові пройти цей шлях. Мовляв, не хочуть проблем ні на свою голову, ні на голову господарів, які здають квартири здебільшого неофіційно і не захочуть "світитися", підписавши якісь папірці.

У масштабах України такі "втрати" голосів важко уявити, відзначає видання.

Як відомо, тим часом, за словами голови Шевченківського району Віктора Пилипишина, мер Києва Леонід Черновецький взявся перерахувати бомжів перед виборами.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.