Черновецький просить заборонити примусове виселення жителів з гуртожитків


Київський міський голова Леонід Черновецький звернувся з листом до прем'єр-міністра Юлії Тимошенко та голови Верховної Ради Володимира Литвина з пропозицією внести зміни до закону про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків.

Мер просить встановити мораторій на примусове виселення мешканців гуртожитків та передбачити безкоштовну передачу гуртожитків до комунальної власності міста, повідомляє прес-служба КМДА. 

У мерії це пояснюють тим, що нормами закону передбачено, що гуртожитки, які не належать до державної власності та включені до статутних фондів акціонерних товариств, можуть бути передані у комунальну власність на компенсаційній основі.

"Внаслідок цього, територіальна громада міста вимушена сплачувати компенсацію за гуртожитки, які свого часу передавались акціонерним товариствам безкоштовно. При цьому зарахування гуртожитків, побудованих підприємствами за державні кошти, до статутного фонду акціонерних товариств разом з мешканцями було незаконним", - йдеться в листі

А внесення змін та доповнень до закону, на думку столичного керівництва, надасть можливість "поновити соціальну справедливість, уникнути чисельних прецедентів розв'язання цих проблем у судовому порядку, зніме соціальну напругу серед мешканців гуртожитків та забезпечить дотримання їх прав відповідно до конституції та житлового законодавства". 

Крім того, йдеться про прискорення затвердження Державної програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад та створення програми реконструкції гуртожитків.

У Києві підлягають передачі до комунальної власності територіальної громади 93 гуртожитки державної форми власності та 88 гуртожитків, які були включені до статутних фондів акціонерних товариств у процесі приватизації чи корпоратизації. 

Як відомо, Черновецький заявив, що готовий особисто відстоювати права мешканців гуртожитків у судах.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ