Містобудівна рада схвалила концепцію реставрації Подолу

24.12.2009  15:37

1 2 3 4 5 6 7 8
Контрактова площа може стати такою...
Архітектурно-містобудівна рада схвалила і направила на подальше допрацювання  передпроектні пропозиції з реставрації, ремонту забудови, благоустрою території та реконструкції інженерних мереж Андріївського узвозу, Контрактової площі і вул. Сагайдачного, що у Подільському районі Києва.

Відповідне рішення було прийняте на засіданні містобудівної ради у четвер.

Замовником робіт виступила Подільська районна держадміністрація, а розробником проектів "УкрНДІпроектреставрація".

За словами доповідача з цього питання архітектора Макаренка Петра, на Андріївському узвозі пропонуються відреставрувати існуючі будинки та замінити кругляки на вулиці, тим самим трохи піднявши рівень проїзної частини. Однак, пропонується лишити старі найбільш великі і цікаві камені біля стоку води. Андріївський спуск планують зробити повністю пішохідним, привести до ладу тротуари і сходи, а машини не пускати навіть на майданчик біля Андріївської церкви.  

Весь Андрієвський узвіз запропонували оголосити пам'яткою історії, культури та містобудування.

Пропонують зробити більш привабливими для туристів Замкову гору та гору Уздихальницю.

Зокрема, пропонують створити невеликі павільйони з віртуальними чи візуальними Замками України (на замковій горі) та музеєм язичества або міфів Києва (на Уздихальниці) та оглядові майданчики, як на Володимирській гірці.

На Контрактовій площі планують від реставрувати усіх існуючі будинки та пам'ятники, а також збудувати комплекс Гесте, Міську ратушу та Козацький магістрат. Передбачено, що будинок Гесте можна буде використовувати як торговий центр, або як приймальні київського голови для офіційних візитів.

Під самою площею передбачено створити музей археології, оскільки там є знахідки поселення 9 століття. Пропонується збудувати кількаповерхову підземну будівлю зі скляним дахом, по якому могли б ходити пішоходи і мати можливість подивитися на пам'ятки 9 століття.

Також в частині вільного простору під Контрактовою площею хочуть обладнати підземні паркінги.

Архітектори пропонують закрити проїзд авто на Контрактову площу, пустивши транспорт по колу навкруг площі та закрити проїзд для автомобілів між будинком Гостинного двору і майданчиком, де нині знаходяться ларьки.

Розробники пропонували також, як варіант, прорити 2 тунелі - від вул. Сагайдачного до Верхнього і Нижнього Валів - під площею для руху машин, але потім відмовилися від цієї ідеї.

Також планується спорудити пам'ятник Петру Могилі та зробити художнє підсвічування всіх будинків.

Концепцією також передбачена реконструкція будинків по вул. Сагайдачного до Поштової площі.

По закінченні розгляду цих питань виконуючий обов'язки начальника Головного управління містобудування, архітектури і дизайну міського середовища КМДА Сергій Броневицький наголосив, що архітектори розглянули лише концепцію реконструкції, висловили пропозиції і зауваження.

На початку наступного року планують провести громадські слухання на основі цих передпроектних пропозицій, а далі міська і районна ради зможуть розглядати витрати на реконструкцію.

"Українська правда. Київ"

Фото "Української правди. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ