Кіоски на Контрактовій площі встановлені незаконно


Головне управління охорони культурної спадщини повідомило, що не надавало дозволів на розміщення малих архітектурних форм на території історико-архітектурного заповідника - на Контрактовій площі, Поштовій площі, вул. Сагайдачного, вул. Верхній Вам та вул. Костянтинівській.

Про це йдеться в повідомленні громадської ініціативи "Збережи старий Київ".

Як відомо, згідно з рішенням Київради щодо видачі дозволів на розміщення тимчасових споруд, підставою для розміщення ларьків є дозвіл, виданий Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА.

Водночас відповідно до закону "Про охорону культурної спадщини" на охоронюваних археологічних територіях, у межах зони охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до списку історичних населених місць України, забороняються містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини.

"Головне управління охорони культурної спадщини КМДА не надавало такого дозволу на встановлення кіосків на зазначених територіях заповідника "Стародавній Київ"", наголошують у громадській ініціативі.

За словами активістів, Подільська адміністрація повідомила, що також не давала погодження на встановлення кіосків та неодноразово зверталась до Головного управління контролю за благоустроєм з проханням демонтувати встановлені кіоски.

"Водночас, МАФівський бізнес став одним з важливих джерел прибутків київської влади. Після оголошеної два роки тому боротьби з кіосками їх кількість тільки зросла, як і тарифи на право їх встановлення. При цьому порушуються норми законодавства та думка місцевої громади", - наголошують активісти.

За їх словами, приклад Контрактової площі є найбільш кричущим, адже тут кіоски фактично загородили пам'ятник Сковороді та ризикують взагалі позбавити киян та гостей міста будь-якого простору на площі.

"Загальна тенденція комерціалізації будь-якого публічного простору на Подолі досягла неймовірних масштабів та потребує втручання киян та правоохоронних органів", - наголосили у "Збережи старий Київ".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ