Шевченківський суд покарає захисників Софії Київської?



Фото tsud.kiev.ua
23 грудня о 16.00 у Шевченківському райсуді столиці відбудеться чергове засідання у справі за позовом ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" проти чотирьох мешканців будинків по вулиці Гончара.

Про це "Українській правді. Київ" повідомили активісти, які протестують проти забудови у буферній зоні Софії Київської.

"Ймовірно, що на цьому слуханні буде поставлено крапку у черговому протистоянні між будівельною компанією ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" та купкою мешканців столиці, не байдужих до культурної спадщини власного міста", - сказали активісти.

До числа відповідачів увійшли мешканці сусідніх із забудовою будинків: Євгенія Бєлорусець, активістка Ірина Нікіфорова, Віктор Зуй та Ігор Супрун.

У своєму позові забудовник вимагає визнати будівництво на вулиці Гончара 17-23 законним, а також стягнути з місцевих мешканців 560 тисяч гривень матеріального збитку, якого ніби-то завдало повалення будівельного паркану під час однієї з акції протесту.

За словами активістів, правомірність протестів проти зведення багатоповерхівки на вул. Гончара 17-23 підтверджують у Міністерстві регіонального розвитку і будівництва.

Крім того, за словами начальника Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Руслана Кухаренка, його погодження по будівництву на вул. Гончара є недійсними, оскільки погодження його безпосереднього керівництва - Державного управління у сфері охорони культурної спадщини - було відкликане.

"Активність ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" та неприкрита лояльність до компанії-забудовника судді Зубкова, який головує у цій справі, змушують киян сумніватися у справедливості майбутнього рішення суду. Так, на минулому слуханні, суддя Зубков не вагаючись долучив до справи м'яко кажучи сумнівні роздруковані цифрові фотографії невідомого авторства із зображенням відповідачів", - сказала Бєлорусець.

Ініціативна група мешканців вулиці Гончара закликає усіх киян та журналістів, яким не байдуже майбутнє власного міста, прийти на засідання Шевченківського райсуду 23 грудня, щоб підтримати відповідачів.

"Якщо суд вдовольнить нахабні вимоги забудовника, це стане прикрим прецедентом, що поставить під загрозу інші громадські протести проти незаконної забудови", - сказала Бєлорусець.

Як відомо, мешканці вулиці Гончара вже другий рік поспіль протестують проти зведення у їхньому дворі елітної багатоповерхівки, яка загрожує знищенням не лише прилеглих до неї старовинних будинків, а й перлини української культурної спадщини - національного заповідника "Софія Київська".

До 1 лютого Україна має надати ЮНЕСКО детальний звіт щодо виправлення ситуації у буферних зонах Софії та Лаври, інакше, вже в липні 2010 року, обидві пам'ятки можуть бути викреслені з переліку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ