За скидання вод у каналізацію доведеться платити


У столиці назріває конфлікт між великими промисловими підприємствами і ВАТ "Київводоканал" через нові правила скидання стічних вод у міську систему каналізації, затверджені розпорядженням КМДА у серпні цього року.

Головною відмінністю нових правил від тих, що діяли з 2003 року, стала вимога до підприємств проводити промивання каналізаційної системи, яка знаходиться на їх території, пише "Деловая столица".

Промивати каналізацію потрібно не рідше одного разу на рік і робити це можуть лише спеціалізовані фірми, які мають ліцензію ВАТ "Київводоканал", тоді як раніше такі роботи частково або повністю виконували самі заводи і фабрики.

За словами заступника голови комісії Київради з питань ЖКГ Семена Борисенка,  спеціалізованих фірм у столиці є близько 10, і всі вони так чи інакше пов'язані з керівництвом "Київводоканалу".

За останні п'ять років вартість їхніх послуг зросла в рази і зараз складає близько 50-55 гривень за промивання одного погонного метра труби, тоді як на території заводу чи фабрики знаходиться до кілометра каналізаційних мереж.

За словами на Борисенко, частини підприємств це нововведення ще не торкнулося.

А про нове розпорядження мерії промисловці довідаються в міру наближення терміну отримання дозволу на скидання стоків у каналізацію, який продовжуватимуть на 1 рік.

При його видачі лабораторія "Київводоканалу" перевірятиме стан мереж і прописуватиме процедури промивання як завгодно часто.

За словами Борисенка, аби уникнути непорозумінь і корупції, функцію перевірки повинна виконувати незалежна лабораторія, не пов'язана з керівництвом монополіста.

Водночас, начальник управління екологічного нагляду "Київводоканалу" Володимир Костирін каже, що зміна правил скидання стічних вод була вимушеним заходом.

За його словами, компанії з метою економії витрачають усе менше води, у підсумку в трубах накопичується величезна кількість забруднюючих азотних і фосфатних сполук.

Він переконаний, що підприємства зобов'язані промивати каналізацію щомісяця і необхідність цього може зафіксувати будь-яка лабораторія.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ