Бюджет Києва може бути на рівні 11-12 мільярдів


Головне фінансове управління КМДА готує чорновий варіант бюджету-2010, у якому доходи столичної скарбниці на наступний рік пропонується затвердити на рівні 11-12 мільярдів гривень проти 18 мільярдів у 2009 році і 25 мільярдів - у 2008 році.

Про це пише "Деловая столица" з посиланням на джерело в управлінні.

"Міська влада сподівається уникнути обвинувачень у недовиконанні фінансового плану, як це відбувається в нинішньому році через прийняття заздалегідь провального документа", - сказав співрозмовник видання.

Як відомо, недовиконання планових надходжень у 2009 році за словами одного з лідерів Блоку Кличка Дмитра Андріївського, складає більше 7 мільярдів гривень. А це серйозно підкосило репутацію Леоніда Черновецкого, який наприкінці минулого року заявляв, що він здатний збільшити бюджет Києва до 70 мільярдів гривень.

Як відомо, бюджетна комісія затвердила проект рішення міськради "Про заходи, спрямовані на забезпечення виконання бюджету Києва на 2010 році". Так званий "тимчасовий" бюджет передбачає планування витрат з міського бюджету до затвердження Київрадою бюджету та програми соціально-економічного розвитку Києва на 2010 рік.

У цей період КМДА здійснюватиме щомісячно витрати в межах 1/12 обсягу видатків бюджету столиці 2009 року.

Однак, це не значить, що місто отримає фінансовий кошторис раніше квітня (Як відомо, бюджет Києва 2009 року був затверджений тільки в березні, що поставило під удар практично всі галузі міста, які на три місяці лишилися без належного фінансування).

Відповідно до прийнятого профільною комісією проекту рішення Київради під обов'язкове фінансування попадають лише захищені статті.

За словами члена бюджетної комісії міськради Сергія Мельника, відсутність бюджету досить вигідна для команди Леоніда Черновецького, оскільки дозволяє заощаджувати на величезній кількості виплат: не перераховувати надбавки вчителям і медикам, не погашати борги підрядчикам за уже виконані роботи.

"Але найголовніше, у цей час градоначальник може керувати грошовими потоками в ручному режимі, перекидати гроші з одного рахунку на інший, не запитуючи ні в кого дозволу", - сказав Мельник.

Підтверджує його слова і пункт проекту рішення, відповідно до якого Головне фінуправління КМДА отримує право до прийняття бюджету взагалі не фінансувати витрати спеціального фонду.

А це значить, що реалізація всіх інфраструктурних проектів, таких як будівництво метро, дорожніх розв'язок та інше, заморожується як мінімум до другого кварталу 2010 року.

Як відомо, раніше перший заступник голови КМДА Анатолій Голубченко заявляв, орієнтовно бюджет столиці на 2010 рік становитиме 14 мільярдів гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ