Васюник просить врятувати "Сяйво"


Віце-прем'єр  Іван Васюник просить столичну владу та правоохоронців невідкладно вжити необхідних заходів, щоб врятувати книгарню "Сяйво".

Про це йдеться в його офіційних листах до голови КМДА Леоніда Черновецького, голови Шевченківської райради Віктора Пилипишина та головного прокурора Києва Євгена Блажівського.

"Практика знищень книгарень і видавництв, особливо в центрі Києва, триває, незважаючи на численні протести і звернення громадських організацій, громадян, вітчизняних видавців і книгорозповсюджувачів, народних депутатів, Національної спілки письменників, уряду", - йдеться у листі Васюника до мера.  

Урядовець нагадує, що видавництвам та підприємствам книгорозповсюдження надано переважне право на укладання договорів оренди державних та комунальних приміщень навіть без проведення конкурсу.

Також уряд влітку минулого року видав розпорядження, згідно з яким місцеві органи виконавчої влади зобов‘язані забезпечити належну кількість книжкових магазинів з урахуванням кількості населення конкретного регіону.

А у січні цього року Кабмін підтримав постанову про запровадження мораторію на виселення редакцій друкованих засобів масової  інформації, закладів культури в тому числі бібліотек, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження.

Віце-прем'єр у своїх листах вказує на порушення місцевою владою усіх цих норм та просить прокурора вжити заходів реагування.

"Незважаючи на численні норми законодавства, що врегульовують права трудових колективів книгарень і видавництв на оренду та приватизацію приміщень, Шевченківською райрадою порушено переважне право орендаря на приватизацію приміщення, в якому розташована книгарня "Сяйво", та право користувача майном на отримання достовірної і своєчасної інформації щодо дати, місця та умов проведення аукціону", - йдеться у листі.

За словами Васюника, такі дії влади "мають відверто рейдерський характер і призводять до знищення книгарні, яка завжди була однією з візитівок Києва".

"Українська правда. Київ"

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ