Еколог: Київ найбрудніше місто Європи через владу



Фото www.epochtimes.com.ua
Директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко заявляє, Київ зайняв останнє місце за екологією серед європейських міст через байдуже ставлення влади до навколишнього середовища.

Про це він розповів в інтерв'ю "Комсомольській правді".

"На самміті в Копенгагені екологи визнали: Київ серед мегаполісів Європи займає останнє, 30-і місце. Уся справа в тім, що протягом останніх 15-20 років міська влада не звертає уваги на екологію", - сказав Борейко.

За його словами, чимало столичних підприємств і управлінь, які займаються озелененням і питаннями екології, очолюють люди, які не мають відповідної освіти.

"Можна привести масу прикладів. "Київзеленбуд" не так давно очолювала людина, яка до цього працювала в одному з банків. Київським зоопарком до останнього часу керував колишній директор лазні. Ще приклад - Київське міське управління екології. Директор, що його очолював, працював у сантехнічній частині. Нинішній керівник цього управління також ніколи не займався екологією", - сказав Борейко.

Ще однією причиною погіршення екологічної ситуації і столиці він назвав будівництво в зелених зонах.

"Якщо в радянські часи зелена площа нашої столиці була найбільшою у Європі - близько 30 квадратних метрів на людину, то зараз лише 16. Насадження продовжують вирубувати. Але ж це наше чисте повітря, наш мікроклімат", - сказав еколог.

До того ж, за його словами, у Києві діє більше 100 екологічно небезпечних об'єкти та ще  Чорнобильська АЕС, де нині вже стали проводити екскурсії, збирати гриби-ягоди.

"Гриби збирати там точно не можна. Потрібно нагадати: у 1986 році там була викинута величезна кількість радіоактивних речовин, період напіврозпаду яких кілька мільйонів років. Іншими словами, у доступному для огляду часі туди заходити не можна, ніяких екскурсій, полювання, вирощування рапсу - усе це виключено", - наголосив еколог.

За його словами, ця територія назавжди втрачена для України.

"Тому не треба вірити фахівцям МНС, які уже зараз кажуть, що можна рубати дерева і ловити там рибу. Це все нісенітниця", - підкреслив Борейко.

Як відомо, за результатами досліджень Economist Intelligence Unit, яке охопило 30 великих міст Європи, столиця України зайняла останнє місце в "зеленому" рейтингу 30-ти найбільших міст Європи і відповідно опинилась у списку найменш екологічно чистих європейських міст.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ