Вокзального рекетира "Бабая" здали автоперевізники?


У п'ятницю Шевченківський райсуд заарештував на 2 місяці останнього київського кримінального авторитета 90-х років на прізвисько "Бабай".

За попередньою інформацією, він очолював організоване злочинне угруповання, яке займалося вимаганням грошей у власників і водіїв міжміських мікроавтобусів на Привокзальній площі, пише "Сегодня".

"Бабай" господарював на столичному залізничному вокзалі більше 13 років, за чутками, здали його міліції самі водії.

За офіційною інформацією, він народився і виріс у Баку (Азербайджан). У 1973 році разом з матір'ю-українкою переїхав у Київ, де закінчив вечірню школу і курси. Після термінової служби в армії влаштувався водієм директора одного зі столичних науково-дослідних інститутів.

За словами одного з екс-оперативників ГУБОЗ МВС, після розпаду СРСР він тісно почав спілкуватися з хлопцями зі злочинного угруповання, яке на той час "тримало" залізничний вокзал і, за чутками, підкорялася відомому російському кримінальному авторитету Сєві Могилевичу.

У 1992-1994 роках "Бабай" змінив роботу залишивши неприбуткове водійське ремесло, він став бригадиром в злочинному угрупуванні на залізничному вокзалі. Йому підкорялися так звані скупники квитків на потяги.

За словами співрозмовника видання, спекулянти скуповували практично всі квитки у касах та продавали втричі дорожче. Частину від отриманого прибутку вони віддавали лідерові вокзального злочинного угрупування. Той у свою чергу, ймовірно, дідлився з міліцією і керівництвом "Києва-Пасажирського".

Коли у 1996 році старий лідер вокзального ОЗГ з невідомих причинах відійшов від справ, на його місце нібито Сєві Могилевичу порекомендували "Бабая".

Приблизно в цей же час перемінилося і керівництво Лінійного керівництва на залізниці, але "кар'єрі" "Бабая" це не першкодило.

За словами однієї з касирів вокзалу, вони відразу домовилися з новим міліцейським начальником, і податки на вокзалі значно зросли.

"Бабаю" платили таксисти (за право брати клієнтів на Привокзальній площі), лохотронщики, наперсточники і жінки, що здавали в оренду житло, торговці з перонів тощо.

Заробляв "Бабай" і на контрабанді товарів,я кі в ті часи первозили цілими вагонами.

"Думаю, що начальник міліції, та й вокзальні чиновники з цього усього теж одержували гарні гроші... Для того, щоб стежити за порядком у своїй імперії "Бабай" доручив своїм довіреним особам встановити цілодобові чергування", - розповала касир виданню.

Сам "Бабай" з'являвся близько полудня, щоб забрати данину і їхав відпочивати.

"За чутками, усього за п'ять - шість років такого життя "Бабай" став справжнім мільйонером. Нібито купив собі, своїм дітям і цивільній дружині дорогі "іномарки" і квартири в центрі столиці. А також побудував багатоповерховий шикарний особняк на Софиївській Борщагівці", - розповіла касир вокзалу.

Однак, після зміни керівництва на залізниці, доходи "Бабая" різко упали, тож він вирішив підняти тарифи для всіх, хто заробляв на вокзалі.

За словами директора однієї з фірм-перевізників, люди "Бабая" повідомили всім перевізникам про те, що за право паркуватися на Привокзальній площі треба щомісяця платити 500 гривень з кожної машини.

Один з синів кримінального авторитета також працював водієм мікроавтобуса. І коли він приїжджав, інші маршрутними пересаджували до нього всіх своїх пасажирів.  

Ймовірно, саме нестерпність ситуації на вокзалі і призвела до того, що у столичних бізнесменів урвався терпець і вони звернулися до міліції.

Однак, чи удасться слідству притягти "Бабая" до відповідальності - невідомо, адже він багато років знаходив спільну мову з нечистими на руку правоохоронцями і держчиновниками, відзначає видання.  

Принаймні, на Київському залізничному вокзалі, у це ніхто не вірить.

За словами начальник відділу зв'язків з громадськістю ГУМВС у Києві Володимира Поліщука, слідство вважає, що вже зібрано достатньо доказів провини авторитету.

"Ми сподіваємося, що після вивчення всіх матеріалів справи суд прийме правильне рішення про долю затриманого. До речі, ми готові надати суду і відеозаписи. Суд зможе них подивитися і переконатися, що підозрюваний особисто погрожував водіям мікроавтобусів", - сказав Поліщук.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ