Через штраф 320 гривень у водія арештували все майно

14.12.2009  11:57

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Постанова про стягнення штрафу. Усі фото з сайту "Дорожнього контролю"
Відділ державної виконавчої служби Солом'янського районного управління юстиції у Києві наклав арешт на все майно водія за нібито несплачений штраф у розмірі 320 гривень.

Про це повідомляє громадський проект "Дорожній контроль", який представляє інтереси автовласника.

Представники громадського проекту називають такі дії державного виконавця Солом'янського району Вікторії Якименко неправомірними, оскільки, водій, за їх словами, "не винен державі ніяких грошей".

За інформацією "Дорожнього контролю",  19 листопада 2008 року інспектор ДАІ Дніпровського району незаконно оштрафував водія. На постанову інспектора була подана скарга в Солом'янський районний суд.

Відповідно до Кодексу адміністративних правопорушень, у випадку оскарження постанови, вона припиняє свою силу, і громадянин нічого не повинен платити.

Однак, Державтоінспекція, незважаючи на те, що штраф був оскаржений, передала постанову в Державну виконавчу службу для стягнення штрафу в 320 гривень.

"Такі дії ДАІ незаконні, оскільки неможливо виконати документ, що не набув законної сили. Але це абсолютно не хвилювало держвиконавця Якименко. Цей чиновник, виносить постанову про відкриття виконавчого провадження і відправляє на адресу водія вимогу сплатити гроші", йдеться в повідомленні.

Громадянин сповістив виконавця, що штраф оскаржується у Солом'янському суді та надав копію скарги. Після цього, упродовж 9 місяців, Державна виконавча служба водія не турбувала.

Проте 11 листопада 2009 року на адресу автомобіліста знову прийшла вимога сплатити зазначений штраф.

Але Солом'янський суд не прийняв будь-яке рішення відносно поданої скарги. Згідно з кодексом про адміністративні правопорушення, штраф повинен бути сплачений не пізніше 15 днів із дня вручення постанови, а у випадку оскарження - не пізніше 15 днів із дня повідомлення про відмовлення задовольняти скаргу.

Оскільки водій не одержував відмовлення із суду, то і штраф оплачувати він не зобов'язаний.

У зв'язку з цим, "Дорожній контроль" написав на адресу начальника виконавчої служби Солом'янського району заяву, у якій описав сформовану ситуацію та попередив Державну виконавчу службу, що якщо надалі будуть надходити такі незаконні вимоги, то буде поданий позов до суду і написана заява в прокуратуру.

"У терміновому порядку нами була складена позовна заява в Окружний адміністративний суд. У цьому позові, ми звертаємо увагу суду на грубі порушення законодавства з боку виконавця Якименко, а також УГАІ Солом'янського району, що подало на виконання штраф, що не вступив у законну силу", йдеться в повідомленні.

Захисники автомобіліста наголошують, що Якименко діяла цілком у протиріччі з законом "Про виконавче провадження", згідно з яким саме "провадження не може тривати більше шести місяців, а на сьогоднішній день воно триває вже більше 11 місяців".

"Таким чином, чиновник свідомо йде на порушення законодавства, намагаючись залякати громадянина України з метою стягнути з його грошові кошти за постановою, яка не набула законної сили. Як тільки ми одержимо рішення Окружного адміністративного суду про визнання дій Якименко незаконними, відразу відправимо в прокуратуру заяву про злочин", йдеться в повідомленні.

Крім того, захисники прав автомобіліста, мають намір звернутися до Міністерства юстиції і вимагати звільнення держвиконавця.

"Держава оголосила народу війну . Громадянам нічого не залишається, як відповідати владі так само. Сподіваємося, що ця історія стане стимулом для багатьох автомобілістів заявити про свої цивільні права, і нарешті перестати принижуватися і терпіти безпорядок", повідомляє "Дорожній контроль".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ