Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4b2232174bf0a/
Українська правда
Київ

Яким буде Поділ після реконструкції?

11.12.2009  12:50


Фото away.oberweb.ru
Концепція реконструкції Подолу готова і до кінця року її розгляне містобудівна рада.

Згідно з документом, чиновники вирішили перекроїти весь центр Подолу - встановити пам'ятник Петру Могилі і Джеймсу Мейсу, зробити музей Подолу у ратуші, та збудувати комплекс Гесте з підземним містом.

Торкнуться зміни і трамваю, повідомила "Сегодня" співавтор концепції, архітектор "Укрпроектреставрації" Тетяна Філіппова.

"Ми хочемо забрати трамвай. Лінії, що йде від моста Патона, точно не буде. А от щодо тієї, що йде в Пуща-Водицю, питання ще не вирішене", - сказала архітектор.

Вона наголосила, що ніхто не залишить Пущу без трамваю, а мова йде лише про те, щоб просто перенести кінцеву або на Нижній Вал, або, наприклад, у район вулиці Фрунзе.

"Обговорюється варіант, щоб пустити на Подолі тролейбус", - сказала Філіппова.

Крім того, архітектори запевняють, що пам'ятник Григорієві Сковороді і Петру Сагайдачному точно не зачеплять, але на Контрактовій площі встановлять ще два монументи: засновникові Києво-Могилянської Академії Петру Могилі та американському історикові Джеймсу Мейсу, який першим став досліджувати Голодомор в Україні.

До того ж під усією Контрактовою площею розмістять парковку, а на самій площі відтворять ратушу, яка згоріла у 1811 році та комплекс Гесте.

Однак архітектори бояться, що під час реконструкції площі буде знищене підземне місто, знайдене археологами ще в 1970-х роках.

Чиновники запевняють, що древнє місто відкриють, треба тільки визначитися з місцем музею. Начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА Києва Руслан Кухаренко вважає, що найкраще місце для музею - підвал майбутнього комплексу Гесте.

Архітектори ж ставляться до планів влади негативно, побоюються, що ні комплексу Гесте, ні музею не буде, а з'явиться лише підземний паркінг.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.