Мерія забере в районів новобудови



Фото realt.infomir.kiev.ua
Київська міська держадміністрація має намір забрати в районів право обслуговування новобудов, реконструйованих житлових будинків, а також відомчих будинків, які передаються на баланс міста.

Відповідний проект рішення Київради підтримала комісія міськради з питань ЖКГ, пише "Деловая столица".

У документі сказано, що слідом за введенням житлового будинку в експлуатацію його балансоутримувач буде призначатися розпорядженням КМДА, а не районною адміністрацією, як це було раніше.

За словами заступника голови КМДА Володимира Головача, таке рішення зумовлене тим, що після прийому до експлуатації нового будинку або відомчого житла влада деяких районів довго не може визначити його балансоутримувача.

"Часто буває, що акт про прийом до експлуатації будинку підписаний, забудовник пішов, а будинок і його інженерні комунікації не обслуговуються. У результаті елементи і мережі робляться непридатним, а мешканці не можуть отримати нормальних житлових і комунальних послуг", - сказав Головач.

Керівники районів підтверджують. Що подібні випадки були, але лише при прийнятті в комунальну власність будинків підприємств-банкрутів. Такі будинки і їхні інженерні мережі, як правило, знаходяться в аварійному стані і вимагають величезних матеріальних витрат на ремонт, яких райони не мають.

Водночас, експлуатація нового житлового будинку обіцяє балансоутримувачу лише вигоду, відзначає видання.

За словами міністра ЖКГ Олексія Кучеренка, столична влада просто хоче забрати в районів право розпоряджатися допоміжними приміщеннями житлових будинків.

"Хоча справжніми господарями будинку є власники квартир, що знаходяться в ньому, районна влада, а тепер і мерія прагнуть позбавити їх права розпоряджатися власним майном. Через це процес реєстрації ОСБД (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків) у Києві штучно гальмується", - сказав він.

Підтверджує це й експерт Центру сприяння житловим і муніципальним реформам Михайло Кальтагейсер.

За його словами, в столиці зафіксовано багато випадків, коли районна адміністрація без згоди жителів будинку примудряється через свої ЖЕКи і КП здавати в оренду і навіть приватизувати для наступного продажу частину його допоміжних приміщень.

"Це стосується технічних поверхів, мансард, колясочних, підвалів і ін.", - сказав Кальтагейсер.

За його інформацією, призначаючи балансоутримувачами будинків міські комунальні підприємства, мерія одержить можливість контролювати кошти, які виділяються на проведення капремонту житлових будинків, що є дуже вигідним.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ