Активісти вимагають громадські слухання щодо реконструкції Подолу



Поділ. Фото nostalgia.org.ua
"Києво-Могилянська академія" та громадські організації вимагають провести широке громадське обговорення проекту реконструкції Контрактової площі у Києві.

Про це йдеться у заяві НаУКМА.

За словами активістів, найближчим часом проект концепції реконструкції, реставрації та благоустрою Контрактової площі, площі Петра Сагайдачного та Андріївського узвозу буде обговорюватися в архітектурно-містобудівній раді Києва.

"Фактично йдеться про початок затвердження документу на офіційному рівні. У той же час, кияни не мають належної інформації про цей проект, користуючись натомість чутками й повідомленнями з преси", йдеться в заяві.

Так, у вересні голова Подільського району Євген Романенко заявляв про заплановане знесення пам'ятника Григорію Сковороді.

Пізніше з'явилася інформація про недоречний і неприйнятний за концепцією та місцем розташування проект пам'ятника Петру Мотилі.

"Ігнорується необхідність обумовлених законодавством археологічних досліджень історичної території, що планується під будівництво Козацького магістрату, якщо ця новобудова дійсно потрібна. Головне, що просування згаданого проекту відбувається потайки від широкої та професійної громадськості", йдеться в заяві.

Активісти наголошують, що винесення документу на затвердження без громадських слухань суперечить вимогам законодавства.

"Контрактова площа, площа Петра Сагайдачного та Андріївський узвіз знаходяться у межах історико-архітектурного заповідника "Стародавній Київ", в зоні ландшафту, що охороняється, та в археологічній охоронній зоні пам'ятки археології "Культурний шар Подолу"", йдеться в повідомленні.

Активісти нагадують, що будь-які роботи на території заповідника повинні виконуватися на конкурсній варіантній основі з обов'язковим громадським обговоренням та проведенням археологічних досліджень.

"Для ознайомлення фахівців та громадськості з концепцією реконструкції, реставрації та благоустрою Контрактової площі, площі Петра Сагайдачного та Андріївського узвозу "Києво-Могилянська академія" готова надати приміщення та організаційну підтримку для проведення громадського обговорення", йдеться в заяві НаУКМА.

"Українска правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ