Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4b1ce2884e249/
Українська правда
Київ

Підземне місто на Подолі зруйнують заради парковки?

07.12.2009  12:10

Столичні археологи, які пропонують відкрити оригінальний музей Київської Русі під землею на Подолі, побоюються, що замість музею влада збудує підземний паркінг.

Про це "Сегодня" повідомив директор Центру археології Києва Інституту археології НАНУ Михайло Сагайдак.

"Паралельно з лінією метро на Контрактовій площі на глибині 10 м існує стародавнє місто IX-X століть. Це садиби, цілі квартали будинків з домашнім начинням, що тягнуться від Нижнього Валу до Поштової площі уздовж Сагайдачного", - сказав Сагайдак.

За його словами, на розкопки потрібно 2-3 роки і ще якийсь час, щоб розмістити всі унікальні знахідки під скляним куполом, пише "Блик".

Однак, як відомо, столична влада планує на Подолі відновити весь комплекс будинків Контрактового будинку, знести пам'ятник Григорію Сковороді й обладнати під площею підземну парковку.

Археологи кажуть, що останнього допустити не можна, оскільки під землею є залишки викладеної бруківки та дерев'яні забори у відмінному стані.

"В Україні лише два місця, де дерево, якому 1 тисяча років, так добре збереглося -  Київ і Звенигород. Залишки древнього міста були виявлені при будівництві метро в 1972-1973 роках і законсервовані. Знищити це просто не можна", - сказав Сагайдак.

За його словами, центр археології вже направив до Київської адміністрації свої пропозиції, але в мерії поки не готові дати відповідь
© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.