У столиці з'явився пам’ятник підпільниці


У вівторок території Бабиного Яру у Києві відкрили пам'ятник київській підпільниці Тетяні Маркус.

Пам'ятник встановлено на розі вулиць Дорогожицької та Олени Теліги, повідомляє прес-служба КМДА.

 

У церемонії відкриття взяли участь надзвичайний та повноважний посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман, голова Ради з питань етнополітики при президенті Геннадій Удовенко, меценат проекту, спів-президент Єврейської конфедерації Сергій Максимов, голова Фонду "Пам'ять Бабиного Яру" Ілля Левітас та столичний мер Леонід Черновецький.

За словами київського голови, немає жодної української родини, яка б у Великій Вітчизняній війні не втратила когось із близьких, тому влада зобов'язана докласти максимум зусиль, щоб ніхто не був забутий.

Як відомо, Тетяна Маркус (1921-1943) у роки тимчасової окупації фашистами Києва (1941-1943 роках) була зв'язковою антифашистського підпілля. Унаслідок низки диверсій, вчинених Маркус на важливих об'єктах міста, загинуло багато фашистів.

Одразу після ліквідації зрадника, який видав ворогу керівників київського підпілля, Маркус була схоплена ГЕСТАПО. Протягом п'яти місяців її піддавали нелюдським тортурам, але вона не видала жодного підпільника.

За особисту мужність і героїчну самопожертву у 2006 році Маркус присвоєно (посмертно) звання Героя України з удостоєнням ордена "Золота Зірка".

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ