У столиці затвердили програму навчання для дітей з синдромом Дауна


Київрада затвердила міську експериментальну програму "Інклюзивне навчання та виховання дітей з синдромом Дауна" на 2010-2013 роки.

Про це заявив заступник голови КМДА Віталій Журавський, повідомляє прес-служба мерії.

"Конвенцією ООН "Про права дитини" визнаються права дітей-інвалідів на повноцінне життя в умовах, які забезпечують її гідність, особливе піклування суспільства, доступ до освіти, відновлення здоров'я, соціальне, культурне і духовне життя", - наголосив Журавський.

За його словами, на превеликий жаль, кількість дітей, які страждають тими чи іншими психоневрологічними та фізичними захворюваннями, постійно зростає. Серед них і діти з синдромом Дауна, яких у столиці проживає понад 200 осіб.

"Інклюзивна форма навчання дітей з таким захворюванням є найбільш ефективним засобом, який гарантує солідарність між дітьми з особливими потребами та їх ровесниками. Завдяки спілкуванню з однолітками у дитини з синдромом Дауна поступово формується модель здорового повноцінного способу життя", - сказав заступник мера.

За його словами, метою програми є створення умов для всебічного розвитку, навчання та виховання дітей з синдромом Дауна, надання їм можливості адаптуватися до життя в соціумі разом із здоровими ровесниками.

Основні завдання програми - відкриття в дошкільних навчальних закладах Києва груп з інклюзивною формою навчання та виховання дітей з синдромом Дауна, адаптація навчальних програм та програмового матеріалу, методів та форм навчання до індивідуальних освітніх потреб дітей з синдромом Дауна.

Крім того, програмою передбачено систематичне підвищення майстерності педагогічних і медичних працівників, що працюють в інклюзивних групах, проведення серії тренінгів для батьків.

Журавський також повідомив, що вихователі та помічники вихователів, які працюватимуть у групах, де будуть виховуватись діти з синдромом Дауна, отримають надбавку до заробітної плати у розмірі 50 % від окладу.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ