Справу про напад на активістів біля дельфінарію хочуть "зам'яти"?


Національний екологічний центр України звернувся до Генеральної прокуратури та міністра внутрішніх справ Юрія Луценка з вимогою розслідувати адекватність проходження справи про напад на активістів біля дельфінарію "Немо" та причини бездіяльності контролюючих органів.

Про це повідомив заступник голови Національного екологічного центру Олексій  Василюк.

За його словами, за півтора місяці після інциденту 19 вересня, коли невідомі особи здійснили напад на учасників мирної акції біля дельфінарію "Немо", МВС відмовило у порушенні кримінальної справи, про що навіть не повідомило постраждалих.

Василюк також наголосив, що інші контролюючі органи, до яких зверталися екологи, не відповіли на надіслані до них скарги.

"Після цього інциденту постраждалі учасники акції подали заяви до Голосіївського РУ ГУ МВС у Києві, а кілька інших учасників надали свої письмові свідчення та відеоматеріал, що фіксує напад. Крім того, всі організації-учасники акції звернулись до МВС та Генеральної прокуратури з проханням розслідувати напад", - сказав Василюк.

Однак, жодної відповіді автори заяв від працівники міліції у встановлений законом строк не отримали, а "слідчий, що має вести цю справу, відмовляється будь-що коментувати з цього приводу і досі навіть не запросив постраждалих давати пояснення", відзначив Василюк .

Крім того, за його словами, після офіційного відкриття у Києві дельфінарію "Немо", Національний екологічний центр звернувся із запитами до Міністерства охорони здоров'я, Державного комітету ветеринарної медицини, Державної екологічної інспекції, Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Зокрема, екологи просили повідомити, чи видавались дозволи на вилов дельфінів або дозволи на їх ввезення на територію України, чи видавались протягом 2007-2009 років дозволи на здійснення лікування методами дельфінотерапії у дельфінаріях тощо.

"Згідно з чинним законодавством державні органи зобов'язані надавати відповіді на офіційні звернення у письмовій формі у місячний термін. Жодна з інстанцій, до яких ми звертались із запитами, окрім Державної екологічної інспекції, не надала нам відповіді, хоч термін для надання відповіді згідно з законом давно сплив", - наголосив Василюк.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ