Ленін національного значення не має, але трощити його не можна


Шевченківський районний суд Києва виніс перше рішення щодо п'яти активістів правих націоналістичних організацій, які відбили ніс і кисть лівої руки в пам'ятника Леніну на Бессарабській площі.

З них зняте обвинувачення в пошкодженні пам'ятника національного значення, однак залишене в силі обвинувачення у хуліганстві, пише "Комерсант".

Як і в ході попереднього засідання, адвокат підсудних Сидір Кізін наполягав на тому, що дії підзахисних не є хуліганством, оскільки вони заздалегідь зробили запис зі звертанням, у якому розповіли про мотиви своїх дій.

Він також нагадав судді Кирилу Кормушину про указ президента Віктора Ющенка про демонтаж пам'ятників тоталітарного минулого і заявив, що монумент Леніну ніколи не був пам'ятником національного значення.

Прокурор з доводами Сидора Кизина не погодився, заявивши, що це хуліганство "чистої води".

"Указ президента дійсно існує, однак це не означає, що кожен може піти і трощити пам'ятники. Крім того, під час своїх дій вони (націоналісти) не додержувалися правил техніки безпеки", - заявив державний обвинувач.

Як відомо, 30 червня активісти відбили ніс і кисть лівої руки в пам'ятника Леніну на Бессарабській площі в Києві.

Вони приурочили це до дня народження головнокомандуючого УПА Романа Шухевича і мотивували свій учинок невиконанням указу президента Віктора Ющенка про ліквідацію пам'ятників епохи тоталітаризму.

Хлопців затримали і обвинуватили в хуліганстві й ушкодженні пам'ятника національного значення.

У серпні Кабінет міністрів виключив пам'ятник Володимиру Леніну на Бессарабській площі з державного реєстру пам'ятників національного значення.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ