Дитячі гуртки стають розкішшю



Фото infokniga.ru
Вартість відвідування у Києві дитячих гуртків і секцій, незважаючи на кризу, постійно зростає, тож батьки тягнуться з останніх сил, щоб організувати якісне дозвілля своїм дітям.

Намагаючись заощадити, багато хто з них цього року перевели своїх дітей у безкоштовні державні чи у якісь дешевші приватні клуби, пише "Деловая столица".

Однак, за інформацією видання, з кожним днем вибір тих і інших зменшуються. Державні установи поступово переходять під дах комунальних підприємств і стають платними, а приватні підвищують ціни.

Тож нині знайти у столиці гурток дешевший за 200 гривень на місяць практично неможливо.

За словами керівника Головного управління освіти і науки КМДА Віталія Журавського, на сьогодні гуртки і секції відвідують понад 36% київських школярів (86,1 тисячі осіб).

Найбільше завантажили своїх дітей жителі Солом'янського району, у різні клуби якого приходять 50% школярів, Святошино (46,2%) і Оболонь (45,3%). У той же час на Подолі й на  Дарниці менше 14% дітей зайняті після школи.

За даними Журавського, на сьогоднішній день в освітній системі столиці функціонують більше 60 позашкільних установ. Лідирує в цьому списку спортивний напрямок (24 школи).

Є в столиці також 16 Будинків дитячої творчості, шість науково-технічних клубів, але тільки по одній муніципальній хореографічній, вокальній і туристичній студії, хоча саме заняття танцями і туризмом останнім часом найбільше цікавить школярів.

Однак, нині спостерігається підвищений попит на шкільні гуртки, більшість з яких поки що безкоштовні. За інформацією Журавського, на сьогоднішній день у них займаються майже 70% київських школярів (70 тисяч осіб), а загальна кількість гуртків у навчальних закладах цього року перевищило 3,2 тисячі.

Утім,  приватники не збираються втрачати клієнтів. Багато хто з них цього року розширили кількість філій у зв'язку зі зниженням орендних ставок на приміщення. А невеликий відтік відвідувачів гуртків не змусив викладачів стримати свої фінансові апетити.

За інформацією видання, левина частка приватних клубів підвищила вартість занять як мінімум на 15% і сьогодні розцінки в них стартують з 250-300 гривень, а можуть досягати 200 євро на місяць.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ