"Безкоштовна медицина" в пологових будинках подорожчала на $100



Фото roditelstvo.info
З'явитися на світ у Києві стало дорожче. Подяки лікарям у столичних пологових будниках за рік зросли в середньому на 100 доларів.

Причому, як стверджують мами, медики беруть винятково в зеленій валюті, пише "Сегодня".

За словами киянки Юлії Шилової, її сестра рік тому народжувала на Червоному хуторі, у пологовому відділенні. Тоді лікар "коштував" $600, а акушерка -  150 гривень.

"Мені ж два місяці назад у тій же лікарні сказали заплатити $700 лікареві і 250 гривень -  акушерці. Кажуть, криза, ціни ростуть. Причому лікарі беруть винятково в доларах, чоловік півдня бігав по обмінниках", - сказала Шилова.

Однак, у багатьох пологових будинках не перебирають і гривнями. За інформацією видання, крім цього, послуги анестезіолога будуть коштувати 100 гривень, окрема палата для мами і дитини 700-1000 гривень на добу, палата для двох мам - 500-700 гривень на добу, доба в реанімації - 150-400 гривень, благодійний внесок за кесарів розтин - 100-250 гривень.

Водночас пацієнти, щоб убезпечити себе, почали укладати з лікарями договори. З таким папірцем лікар чи медсестра відвідуватимуть породіллю стільки, скільки треба, а не один раз за весь час у лікарні.

"Я підписала з лікарем договір, у якому прописали, як часто я хочу його бачити у своїй палаті до і після пологів. Папір завірили в нотаріуса, але, природно, цифри в папері не прописували. Так робила і моя подруга, усі залишилися задоволені", - сказала молода мама Ганна Колотій.

Щоправда, вголос і усім цього не кажуть, мовляв, приходьте до головного лікаря, а там видно буде.

Про якісь "побори" у лікарнях говорити не люблять, кажуть, що в них діють благодійні внески.

"Нічого крім цього пацієнтки не платять. До речі, медикаменти в нас у пологовому теж безкоштовні", - сказала головний лікар пологового будинку №2 Тетяна Пехньо.

Альтернативи "поборам" у майбутніх батьків немає, оскільки пологи в приватній клініці коштуватимуть близько 16 тисяч гривень, відзначає видання.

За словами заступника начальника головного управління охорони здоров'я Володимира Завгородній, з поборами в державних пологових будинках варто бороти.

"Якщо вас змушують платити, це кримінал. У такому випадку скаржтеся у call-центр 15-51 або до нас у головне управління за телефоном 284-08-75. Але якщо у вас є бажання віддячити лікарю - то ваше право. У зв'язку з тим, що на побори скаржаться мало, видно, найчастіше це добра воля пацієнта", - сказав Завгородній.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ