Київська влада хоче контроль над міськими парковками


Столична адміністрація вирішила отримати контроль над цілодобовими автостоянками, які охороняються.

На баланс КП "Київтранспарксервіс" переводяться майданчики як приватних підприємців, так і районних комунальних підприємств, пише "Деловая столица".

Такий інтерес чиновників до цього бізнесу видання пов'язує з ростом попиту на послуги автостоянок і фінансову кризу, яка не дозволяє продати ділянки під стоянками забудовникам.

Протягом останнього років попит на послуги нічних автостоянок з охороною зрістав десь на 10-15% на рік.

За словами директора об'єднаного кооперативу з будівництва й експлуатації колективних автостоянок "Дніпровський" Миколи Крамара, якщо торік на кожнім з експлуатованих кооперативом майданчиків на ніч паркувалось 60-70 авто, то зараз -  більше 100.

Подібна ситуація і в кооперативу "Вербний", де автостоянка вже просто забита машинами,  але кількість бажаючих скористатися її послугами продовжує зростати.

На думку правоохоронців, причиною такого буму на стоянки є погіршення криміногенної ситуації в столиці, внаслідок чого все більше автолюбителів побоюються залишати на ніч своїх авто без охорони.

Однак самі представники кооперативів головною причиною ажіотажу вважають скорочення кількості автостоянок у столиці. На окремих стоянках зростає кількість залишити автомобіль тільки через те, що інші стоянки поблизу закрили. У кооперативах кажуть, що за рік у місті  ліквідували кожну десяту парковку - як не під забудову, то іще під щось.

До того ж у багатьох кооперативах побоюються втратити контроль над цим бізнесом, адже якщо до 2000 року договори на право оренди наділів під паркування підприємці укладали з районною владою і на невизначений термін, то нині право укладання цих договорів було передане Київраді.

За словами директорів кооперативів, міські депутати просто ігнорують їхні заявки, внаслідок чого чимало стоянок працюють без будь-яких прав.

Тим часом інтерес до цього бізнесу почали виявляти структури, близькі до міських чиновників. Компаніям, у яких минув термін договору оренди на їхні земельні ділянки, пропонують укласти дворічний контракт із КП "Київтранспарксервіс".

Однак, директори кооперативів, які уклали такі договори, попереджають, що комунальне підприємство в однобічному порядку розірвало договір і передало наділи в оренду фірмі "Секюриті-форвард", яке пов'язують із заступником голови КМДА Володимиром Головачем і депутатом міськради від блоку Леоніда Черновецкого В'ячеславом Супруненком (зять мера).

Утім, як відзначає видання, від дій столичної влади страждають не лише підприємці, але і районні комунальні підприємства.

Так, за словами начальника юридичного відділу КП "Дніпропарксервіс" Максима Ткачика, "Київтранспарксервіс" незаконно передав частину парковок у їхньому районі фірмі "Дніпровський автотранспортник", яка у свою чергу має намір здавати їх в оренду приватним підприємцям.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ