"Київенерго": наступного року без підвищення тарифів не обійтися


Керівництво "Київенерго" заявляє, що наступного року столичній владі без підвищення тарифів не обійтися.

Про це у коментарі УНІАНу заявив голова правління компанії Едуард Соколовський, коментуючи ситуацію довкола тарифів у Києві.

За його словами, у разі відсутності розрахунків з боку КМДА щодо компенсації різниці у тарифах, борг Києва перед компанією до кінця року може досягти 2 мільярдів гривень.

"Накопичення взаємних мільйонних і навіть мільярдних боргів приведе до того, що наступний опалювальний сезон буде найважчим в історії "Київенерго". Тому столичній владі без підвищення тарифів наступного року не обійтися", - сказав Соколовський.

За підрахунками компанії, старі так звані "літні" комунальні тарифи (з урахуванням червневого підвищення) складали 75% від економічно обґрунтованих. У той же час, знижені розпорядженням Черновецкого від 13 жовтня поточного року, ледве компенсують 50% витрат на надання послуг.

Соколовський відзначив незрозумілу позицію київської влади в даному питанні і відсутність прагнення частково погасити заборгованість в рамках постанови Кабміну щодо регулювання питання взаємозаліків заборгованості з теплоенергії.

Зокрема, він повідомив, що держбюджет у якості субвенції на ці потреби має перерахувати КМДА близько 600 мільйонів гривень, причому ці кошти призначені для взаємозаліків не тільки по теплової енергії, але й з послуг водопостачання.

Надання Києву газу у борг без яких-небудь обмежень у компанії прокоментують стримано, але не без переживань.

"Усе це означає, що цієї зими, швидше за все, вдасться уникнути відключень газу за непроплату, хоча ситуація з розрахунками набагато складніша, ніж була минулого року. Так, в опалювальний сезон минулого року "Київенерго" входило без боргів перед газопостачальниками, у цьому році вони складають мільйони", - сказав Соколовський.

Він наголосив, що борг треба буде погасити, бо ніхто його дарувати не буде.

За даними "Київенерго", борг компанії за газ перед постачальником станом на 15 жовтня 2009 року складає 640,5 мільйона гривень. Борги споживачів "Київенерго" за тепло складають 690 мільйонів гривень.

Борг КМДА з компенсації різниці між реальними витратами компанії на виробництво тепла і встановленими тарифами на 1 вересня 2009 року - 1 мільярд 404,5 мільйона гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ