Під Києвом створять могильник ядерного палива?


Кабмін таки вирішив створити під Києвом великий ядерний об'єкт -  Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Відповідний законопроект уже внесений урядом у парламент, пише "Сегодня".

Сховище мусить бути збудоване у 30-кілометровій зоні відчуження ЧАЕС.

Згідно з проектом, сховище повинне розташуватися між виселеними селами Стара Красниця, Буряківка, Чистогалівка і Стечанка Київської області.

Саме в це сховище планують звозити відпрацьоване паливо атомних станцій країни. Ідея вже обговорюється кілька років і традиційно викликає страх у киян. Однак влада як завжди заспокоює, що жодної загрози людям сховище нести не буде.

За словами вченого-хіміка, член групи експертів ЄБРР по ЧАЕС Валерія Кухаря, зараз в Україні є лише одне сховище, при Запорізькій АЕС, тому в ЦСВЯП будуть звозити паливо трьох інших станцій.

Кухар переконаний, що місце розташування сховища обране вдало, адже доступ до цієї зони  обмежений.

"Вона буде відігравати роль додаткового фізичного бар'єра від людей, що сховищу необхідний. А радіоактивне тло місцевості залишиться колишнім. Головне, щоб всі умови безпеки були дотримані", - сказав він.

Однак екологи переконані в протилежному. За словами координатора енергетичної програми Національного екологічного центру Дмитра Хмари, краще робити пристанційні сховища.

"По-перше, тепер під Києвом буде знаходитися ще один великий і небезпечний ядерний об'єкт -  це ризик. По-друге, не дай Боже, щось случиться під час перевезення палива в ЦСВЯП через всю Україну. А аварії на ж/д у нас відбуваються часто...", - сказав еколог.

Однак, могильник ядерного палива має всі шанси з'явитися під Києвом, відзначає видання.

Голова профільного комітету ВР із питань екологічної політики, природовикористання і ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи бютівець Анатолій Семинога каже, що сховище просто необхідне.

"ЦСВЯП необхідне, адже навіть сховище ЗАЕС тимчасове, розраховане на невеликий термін. Робити сховища, у яких можна містити паливо 200-300 років при станціях -  це чималі зайві витрати. ЦСВЯП - це не траншея в землі, а сучасне спорудження, з радіоактивним захистом, системою безпеки і так далі", - сказав Семинога.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ