Конфлікт у Китаєво розгоряється з новою силою



Церкву будують упритул до будинків. Фото радіо "Свобода"
30 вересня близько 500 мешканців київського мікрорайону Китаєво почали пікетувати Кабмін, вимагаючи розслідування незаконної, на їхню думку, діяльності Свято-Троїцького монастиря УПЦ Московського патріархату.

За словами протестувальників, монастир захоплює землю та помешкання, знищує пам'ятки архітектури, а його ченці вдаються до погроз і насильства, пише радіо "Свобода".

У свою чергу представники УПЦ Московського патріархату кажуть, що землю й будинки монастир отримав законно, а скандал роздмухує приватна фірма, яка хоче прибрати до рук монастирські землі.

За словами мешканця Китаєвого Івана Цурка, керівництво монастиря погрожує всім місцевим жителям. Крім того, ченці відгороджують сусідній парк колючим дротом, порушують роботу місцевої котельні, зносять пам'ятки архітектури.

"Вони говорять прямим текстом: ми будемо молитися, аби ви швидше відійшли на інший світ, і ми отримали те, що нам належить за указом Кабміну", - сказав Цурко.

Частина будинків опинилися просто в монастирі 
Адвокат громади "Наше Китаєве" Олександр Данилюк зазначає, що Свято-Троїцький монастир отримав землю та будівлі у 2002 році - але в тимчасове користування, без права зносити їх чи відселяти людей.

"За безчинствами в Китаєвому стоїть депутат Петро Лебідь, який є настоятелем Києво-Печерської Лаври, до якої належить і Китаєвська пустинь", - каже адвокат.

Натомість юрист, що представляє інтереси монастиря, президент громадської організації "Православний правозахист" Олег Шелудченко вважає звинувачення з боку киян безпідставними, а їхній протест - спланованим тиском на монастир.

Також він заявляє, що Свято-Троїцький монастир захищає й інтереси мешканців Китаєвого, зокрема, вимагає в київської міської влади надати їм квартири до відселення.

Тим часом мешканка Китаєвого Наталя Гетьман надала копію позову настоятеля монастиря архімандрита Прохора з вимогою відселити її без надання житла. Суди у справі тривають.

Як відомо, конфлікт між мешканцями Китаєво і ченцями триває ще з 90-х років.

8 серпня цього року в Свято-Троїцькому Китаєвському монастирі заявили про захоплення невідомими приміщень, що належать обителі.

Непорозуміння виникло навколо одноповерхового будинку на Китаєвській, 32/5. За словами намісника Свято-Троїцького Китаєвського чоловічого монастиря, група невідомих "за підтримки правоохоронних органів здійснила самозахоплення приміщення за адресою вул. Китаєвська, 32/5, де проживає братія обителі, - два ченці".

У свою чергу жителі Китаєвської пустині стверджують, що будинок належить 20-річному киянину Олександру Калашникову, але півроку тому, після смерті матері Олексія, будинок зайняли двоє ченців монастиря.

У середині вересня ченці Свято-Троїцького Китаєвського монастиря звернулися до представників органів влади з проханням вирішити тривалий майновий конфлікт з людьми, що проживають на території Китаєвської пустині.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ