Пивовари підтримують космічні шрафи за продаж алкоголю неповнолітнім


Компанії-виробники пива та слабоалкогольних напоїв підтримують ідею Київської адміністрації встановити значні шрафи за продаж алкоголю неповнолітнім.

Про це вони повідомили під час круглого столу за участю представників громадських організацій, Кабінету міністрів, РНБО, медичних закладів та власне компаній-виробників, пише муніципальна газета "Хрещатик". 

Присутні на круглому столі "підтримали ідею мерії Києва про значні штрафи за продаж алкоголю неповнолітнім", пише газета.

Соціологи стверджують, що Україна випереджає весь світ із поширення алкогольної залежності серед школярів. 36,3 % хлопців та 28,4 % дівчат шкільного віку п’ють спиртне щотижня, а 5,5 % та 2,2 % – щоденно. Причому вони вживають зазвичай пиво та слабоалкогольні напої. 

За словами головного нарколога Київщини Геннадія Зільберблата, “пивний алкоголізм” - реальна загроза. 

“У мене в папці 10 історій реальних хворих на пивний алкоголізм. І у них усі ознаки захворювання – погане самопочуття, тремтіння, доходить навіть до нападів”,- сказав лікар. 

За його словами, вживати цей напій категорично заборонено до 21 року, адже у цьому віці відбувається фізичне та психічне формування особистості. Водночас, як свідчать цифри, рівень пивного алкоголізму зріс вдесятеро.

Представниця РНБО Лідія Смола вважає, що вживання пива поширилося серед молоді через сформовані у суспільстві стереотипи. 

“Реклама за участі відомих осіб показує, що це складова успішного та ще й здорового життя, оскільки його вживають спортсмени. А ще пиво по кишені кожному”,- сказала Смола. 

Самі виробники пива проблему визнають, проте впевнені, що справа стосується не конкретно їхньої продукції. І наводять дані: з 14 літрів спиртного, що припадає на одну особу в Україні, лише 3 літри – це пиво, решта – міцніші напої. 

Радник генерального директора “Славутича” Ігор Товкач погодився, що пиво – таки алкоголь і доступ до нього неповнолітніх треба обмежити.

Своїми заявами Товкач підтримав ініціативи київської влади про запровадження жорстких шрафів за продаж алкоголю неповнолітнім
“За продаж алкоголю неповнолітнім треба встановити дуже серйозні штрафи і висвітлювати це в пресі, тоді спрацює”,- сказав представник “Славутича”. 

Товкач зазначив, що компанії-виробники пива готові навіть фінансувати якісні, ефективні програми боротьби з алкоголізмом, відзначає видання.


powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ