ЮНЕСКО просить не зводити висотки над Дніпром


Експерти ЮНЕСКО рекомендують столичній владі ввести мораторій на будівництво на Дніпровських схилах та розширити буферну зону Софіївського собору до вул. Хрещатик і Бессарабської площі.

Таке рішення було прийняте за результатами 33-ої сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, повідомляє сайт Мінрегіонбуду.

ЮНЕСКО вказало, що споруджені нові будівлі в рамках буферних зон мають негативний вплив на автентичність та цілісність об'єктів всесвітнього значення.

Значне занепокоєння експертів викликала забудова на зсувонебезпечних схилах Дніпра. На їхню думку, це не тільки шкодить цінному історичному пейзажу, а й ставить під загрозу подальше існування Києво-Печерської Лаври.

Тому місія рекомендувала Україні розглянути можливість організації ефективного збереження не тільки будівель пам'ятки, а й культурного ландшафту, який включає природні компоненти Дніпровських схилів і берега Дніпра.

Експерти зауважили, що така незадовільна ситуація матиме прямі негативні наслідки для подальшого включення українських об'єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
  
Місія сподівається отримати від України оновлену карту об'єктів Софії Київської та її буферної зони, на якій повинні бути відображені усі забудови та перетворення, які відбулися за останні 5-10 років.

У випадку, якщо рекомендовані експертами заходи не будуть вжиті у повній мірі, то Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО розгляне питання про переведення об'єкта до Списку всесвітньої спадщини, який знаходиться в небезпеці.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ