Києво-Печерську лавру можуть віддати Міністерству культури


Народні депутати ініціюють передачу Києво-Печерської лаври з підпорядкування Київській міській держадміністрації у державну власність до сфери управління Міністерства культури і туризму.

Про це йдеться у проекті постанови, опублікованому на сайті ВР, пише "Комерсант".

Автори документа стверджують, що КМДА не стежить за станом Лаври, а церковні служби, які там проходять наносять шкоду внутрішньому оздобленню храмів.

"Склалася така ситуація, що заповідник перебуває під загрозою. Київська влада ним не займається, а церковні служби, що проводяться на території лаври, можуть завдати шкоди внутрішньому оздобленню храмів. За великим рахунком у такій ситуації заповідник можуть виключити зі списку ЮНЕСКО", - сказав один з авторів проекту постанови депутат Володимир Яворівський.

У свою чергу представники Української православної церкви Московського патріархату впевнені, що богослужіння не здатні завдати шкоди заповідникові.

Представники КМДА ініціативу парламентаріїв не коментують. А депутати Київради переконані, що пам'ятники такого рівня повинні підкорятися муніципальній владі, оскільки тоді ними легше управляти.

"Однак київська влада не стежать за Лаврою, тому в нинішній ситуації її краще передати міністерству (культури і туризму). Тим більше що в держави і грошей на утримання Лаври більше", - заявив голова постійної комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригінець.

Позитивно ініціативу парламентаріїв сприймають і в Міністерстві культури, мовляв, відомство давно готове прийняти Лавру у своє підпорядкування.

"Хочу нагадати, що номінально управління заповідником належить нам ще з 2003 року, однак усі будинки знаходяться у власності Київської міської держадміністрації. Виходить, що міністерство фінансує об'єкти, які йому не належать", - сказав заступник голови Державної служби культурної спадщини міністерства Яків Дехтяр.

Позицію Міністерства культури підтримує і керівництво заповідника, посилаючись на те, що Лавра має національний статус і, відповідно, повинна підпорядковуватися державі".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ