У столиці почався перепис найстаріших дерев


Київський еколого-культурний центр за допомогою Державної служби заповідної справи Міністерства природи розпочав у Києві перепис найстарших дерев.

Облікові підлягають дуби, що мають на висоті 1,3 м від поверхні землі стовбур в обхваті більш шести метрів (тобто їхній вік складає більше 600 років), липи, що мають в обхваті більше 5 м (вік більше 500 років) та інші дерева, що мають в обхваті більше 4 м (вік більш 200-300 років).

Про це розповів директор Київського еколого-культурного центра Володимир Борейко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Девізом акції є - "Збережемо старі дерева - корені нації". За словами екологів, усі старі дерева потрібно узяти на облік, домогтися створення заповідника і забезпечити їхнє відповідне лікування.

Але, як вважають екологи, у нашій країні дуже погано ставлять до таких старих дерев: старі дуби спалюють для розваги, дерева не лікують, не заповідають.

У ході перепису Центром виявлено 16 найбільш унікальних і рідкісних дерев, яким близько тисячі років і більше. Це 8 дубів, 2 фісташки, 3 тиси, 2 ялівці, 1 суничник, повідомляє прес-служба Київського еколого-культурного центру.

Найстарішим виявився дуб, якого називають Дідо-дуб. Його стовбур в обхваті складає 9,10 м, висота 30 м, вік сягає 1100 - 1200 років. Дерево росте у Закарпатській області.

Акція з пошуку найстарших дерев на Україні продовжується. Центр закликає всіх повідомити в Київський еколого-культурний центр про старі дерева, особливо про 1000-літні дуби.

Такого віку в наших умовах дуби досягають при обхваті стовбура у більш ніж 7,8 м на висоті 1,3 м від поверхні землі.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ