Вторинне житло в столиці до лютого може подешевшати на 30%



Фото archunion.com.ua
Ринок столичної нерухомості "піде на дно" до лютого: ціни можуть упасти на 30%.

У серпні "вторинне житло", за даними незалежного порталу "Нерухомість", упало майже на 1%, а за даними інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість" -  більш ніж на 2%, пише "Сегодня".

Навіть на найдешевших квартирах стали уступати від $1 до $3 тисяч, чого влітку не було.

Традиційно "вторинне житло" продається за долари. Саме девальвація гривни в серпні на 5%, до 8,5 гривні за долар, стала каталізатором здешевлення.

Однак директор АН "Вікторія" Анатолій Карпа переконаний в тому, що багато продавців не захочуть настільки скидати ціни, тому, скоріше, будуть знімати квартири з торгів.

"Хто хоче швидко продати, знизять ціну до 3%. На серйозні, до 10%, підуть лише окремі продавці", - сказав Карпа.

За словами директор АН "Конкорд" Леоніда Косачова, подорожчання долара вплине на ціни, і до листопада 1-комнатін квартири подешевшають на $5 тисяч, 2-кімнатні -  на $7 тисяч, 3-комнатні -  на $9 тисяч".

Фінансовий аналітик Віктор Тиркало вважає, якщо долар і далі буде рости, багато позичальників просто не зможуть погашати кредити - піде масовий викид на ринок заставних квартир, що позначиться на середніх цінах житла.

"Процес здешевлення буде плавним -  думаю, цінове дно ми побачимо восени 2010-го, на той час ціни просядуть на 30%", - сказав він.

А от президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жалило запевняє, що вже до лютого вартість житла може упасти на 30%: через відсутність попиту багато продавців злякаються і скинуть вартість.

"Це і буде цінове дно: після виборів політична ситуація виправиться, економіка почне виходити з кризи, акціонери зможуть робити грошові "вливання" у банки, а виходить, оживиться іпотека і падіння цін припиниться", - переконаний він.

Якщо ще кілька місяців тому дешеве житло швидко розбирали, то сьогодні їм на зміну приходять інші.

Так, 1-кімнатну квартиру в Голосіївському районі можна придбати за $40 тисяч, у Дарницькому районі за $41 тисячу, у Шевченківському районі за $42 тисячі. Тоді як влітку подібне житло коштувало $42-44 тисячі.

За 2-кімнатну квартиру у Дніпровському районі просять $55 тисяч, у Дарницькому районі -   $58 тисяч, у Солом'янському - $60 тисяч. А в липні найдешевші "двушки" коштували по $57-65 тисяч.

3-кімнатні квартири сьогодні коштують: у Дарницькому $68 тисяч, в Оболонському районі - $70 тисяч, у Солом'янському - $72 тисяч. У липні ціна "трикімнаток" стартувала з $72-75 тисяч.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ