Еколог: Мер Києва не має права роздавати землі природно-заповідного фонду


Екологи негативно ставляться до ініціативи мера Києва про залучення інвесторів до благоустрою зелених зон столиці.

Про це заявляє начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Києві Олександр Прогнімак, повідомляє прес-служба управління.

"Так звана програма з благоустрою зелених зон йде в розріз із природоохоронним законодавством. Справа в тому, що кілька об'єктів, які хочуть віддати інвесторам, належать до природно-заповідного фонду України", - сказав Прогнімак.

За його словами, серед них парк їм. Рильського у Голосіївському районі, парк "Партизанської слави" у Дарницькому районі,  Наводницький парк у Печерському районі, парк ім. Пушкіна у Шевченківському районі.

"Використання територій ПЗФ чітко регламентовано земельним Кодексом України. По-перше, землі ПЗФ, що мають загальнодержавне значення, а до таким, зокрема, належить парк ім. Рильського, не можуть передаватися в комунальну власність. Отже, місто не має права розпоряджатися цим парком на свій розсуд, тим більше, з метою передачі навіть малої

частини парку в приватне користування", - наголосив Прогнімак.

За словами головного еколога Києва, існує твердий правовий режим природних заповідників, що дозволяє проводити на їхній території тільки науково-дослідні і відбудовні роботи.

"У рекреаційних зонах, до яких належить велика кількість скверів і парків столиці, дозволене будівництво об'єктів, призначених для відпочинку, спорту або туризму. Це може бути спорткомплекс, туристична база, але ні в якому разі не житловий будинок,торговий центр або ж автозаправка", - підкреслив Прогнимак.

У випадку якщо процес використання ділянки зеленої зони інвесторами буде безконтрольним, це буде рівносильне легальному знищенню зелених зон, підсумував головний еколог столиці.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ