Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4a96692c2ea23/
Українська правда
Київ

Заступник міністра ЖКГ: вартість компослуг в Києві далеко не сходиться з їх якістю

27.08.2009  14:08

У столиці оплата за комунальні послуги далеко не сходиться з якістю цих послуг, а збільшення тарифів не завжди приводить до якісних змін.

Про це в інтерв'ю радіо "Свобода" заявив перший заступник міністра з питань ЖКГ Олександр Мазурчак.

Крім того, за словами заступника міністра, у Києві не дотримуються процедури підняття тарифів.  

"Я можу сказати, що наше міністерство підготувало і провело через Кабмін зміни до спеціальної постанови №529, яка говорить про те, як створюються тарифи на житло, в тому числі й в місті Києві. І там є прописана одна норма, яка є обов'язковою: проведення громадських слухань по кожному будинку", - сказав Мазурчак.

Він наголосив, що це дає можливість мешканцям ознайомитися з тим, які послуги вони отримують, крім того, під час слухань є можливість вилучити послуги, які не надаються або надаються в неповному обсязі.

"Я як керівник Житлово-комунальної інспекції нещодавно провів в Києві, в Шевченківському районі, в трьох будинкам громадські слухання. Ми бачили, де дійсно є в ЖЕКа резерви, чому заявлений той тариф, який вони хотіли зробити. Ми вирішили, що він повинен бути значно менший, і показали, де є ці резерви. Ми з людьми обговорили, відповідно воно вже увійшло в дію", - наголосив Мазурчак.

За його словами, так само можна це зробити по кожному будинку. І, збільшуючи тарифи, обов'язково потрібно говорити людям, де, в яких місцях покращаться комунальні послуги.

"А так виходить сьогодні... Наприклад, в Києві тарифи низькі, нижчі, ніж в середньому по Україні, але зате і послуг немає. І виходить таке зачароване коло: з однієї сторони, люди кажуть, що немає за що платити, тому що ми не маємо якісної послуги, з другої сторони ЖЕК каже, що я не маю коштів на те, щоб зробити будь-які ремонти і щось замінити", - сказав заступник міністра ЖКГ.

Однак він наголосив, що у Києві "є набагато більше коштів, ...щоб по-іншому ввести тарифну політику".

"Сьогодні якщо порахувати тільки ті орендні приміщення, які є сьогодні в Києві, і ті кошти, які повинні направлятися на ремонт (це є цільові кошти від оренди), то якби направлялися за призначенням, якби в Києві проводилися заходи з енергозбереження, то можна було б зменшити собівартість цих послуг, покращивши їх якість", - підсумував Мазурчак.

"Українська правда. Київ"

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.