Разом з міллю на каштанах травили і столичних жителів?


Хімічні речовини, якими обробляли столичні каштани, небезпечні для людей.

Саме тому цього року санітарно-епідеміологічна станція заборонила обробляти дерева такими препаратами, пише "Газета по-київськи".

"Санстанція... схвильована через фітосанітарний стан на території Києва, розповсюдження бур'янів, пошкодження дерев каштановою міллю та іншими шкідниками", - повідомив головний санітарний лікар Анатолій Пономаренко.

У санстанції сказали, що хімпрепарати, призначені для обробки дерев, не лише мають подразнюючу дію, а й є алергенами.

"Враховуючи специфіку міста, розміщення дерев у густонаселених кварталах, близькість парків і скверів до житлових забудов, на перше місце поставлено здоров'я людей", - додали у санепідемстанції, і порадили шукати більш безпечні засоби для обробки дерев.

Наразі проти каштанової молі використовують препарат "Люфокс 105 ЕС.к.е", до складу якого входить 75 г/л феноксикарбу - сильного регулятора життя комах та 25 г/л люфенурону, що сприяє синтезу рослин.

В анотації до препарату написано, що він належить до 3-го класу токсичності. В окремих випадках він може викликати подразнення шкіри, свербіж, є безпечним для бджіл і не несе негативного впливу для навколишнього середовища.

У "Київзеленбуд" стверджують, що під час обробки каштанів варто просто дотримуватися заходів безпеки - ізолювати людей, закрити вікна у приміщеннях.

Однак ще й досі нема затвердженого переліку хімічних препаратів захисту рослин, які можна використовувати у містах.

Як повідомлялося раніше, на проспекті Перемоги через каштанову міль дуже швидко пожовкли дерева.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ