Апеляційний суд дозволив киянам протестувати проти забудови


26 серпня Апеляційний суд довів законність акцій протесту проти будівництва на вул. Гончара, 17-23.

Судді розглянули скаргу ТОВ "Інвестиційно-будівельна група" проти трьох активістів, у якій позивач вимагав скасувати рішення Шевченківського райсуду від 8 травня, яке дозволяло проводити акції протесту на будівництві, повідомляє громадська ініціатива "Збережи старий Київ".

Як відомо, у липні 2008 року мешканці прилеглих до будівництва будинків провели акції протесту проти забудови у буферній зоні заповідника "Софія Київська".

Під час однієї з акцій її учасники знесли будівельний паркан, який належав "Інвестиційно-будівельній групі". Забудовник оцінив суму збитків у 140 тисяч 22 гривні та вимагав її виплати.

Однак представник забудовника в Апеляційному суді не довів причетності протестуючих до пошкодження майна.

"Тож колегія суддів під керівництвом судді Панченка відмовила у задоволенні апеляційної скарги на постанову Шевченківського райсуду від 8 травня 2009 року, і тим самим виправдала мешканців Гончара 17-23 та визнала їх право на мирні протести", - повідомили активісти.

Чи подаватиме забудовник касаційну скаргу до Верховного суду, ні активісти, ні мешканці прилеглих будинків не знають, однак, заявляють, що відступати не збираються.

За даними мешканців, Державне управління у сфері охорони культурної спадщини відкликало свій дозвіл на це будівництво, і більше того - видало припис з вимогою негайно припиненими виконання земельних та будівельних робіт на ділянці по вул. Гончара 17-23, крім того, начебто діє ухвала суду, яка теж забороняє будь-які будівельні та земельні роботи на цій ділянці.

Як відомо, у травні цього року Шевченківський райсуд дозволив мешканцям будинків по вулиці Гончара проводити акції протесту проти зведення багатоповерхівки за адресою Гончара 17-23.

Однак, за словами протестувальників, 16 липня під час чергової акції протесту проти скандального будівництва представники забудовника застосували проти мітингуючих сльозоточивий газ.

17 липня прокуратура прийняла рішення призупинити дію дозволу на виконання будівельних робіт по вул. Гончара. Однак, за даними "Збережи старий Київ", забудовник намагався відновити будівництво.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ