БЮТ: Черновецький хоче знищити "Софію Київську"?


Столична влада порушує закони України та нехтує правилами ЮНЕСКО, бо хоче звести в зоні заповідника "Софія Київська" 10-поверховий офісний комплекс.

Про це заявив голова постійної комісії Київради з питань культури та туризму, депутат БЮТ Олександр Бригинець, повідомляє прес-служба Блоку.

За його словами, згідно з проектом будівництва, висотка з 2-поверховим паркінгом має бути збудована за адресою: вул. Стрілецька, 10/1 на площі у 6 соток.

"Відстань від комплексу до заповідника буде приблизно такою ж, як відстань до святині від пам'ятника Богдану Хмельницькому. А це прямо суперечить українському та європейському законодавствам", - наголосив депутат.

Він додав, що "через повне нехтування міжнародними правилами щодо порушення буферної та охоронної зони" "Софію Київську" хочуть виключити зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Тому перш, ніж будувати охоронній зоні заповідника, проект має бути погоджений ЮНЕСКО, однак у випадку зі зведенням офісного центру на Стрілецькій цього зроблено не було.

"Всі ми прекрасно пам'ятаємо, до чого вже призвели непогоджені будівництва поблизу "Софії": кілька років тому через незаконне будівництво SPA-центру поруч з собором в одному з 7 чудес України з'явились тріщини на стінах і фресках", - розповів Бригинець.

Він додав, що рішення про будівництво комплексу прийнято без узгодження з профільною комісією Київради, яка опікується культурою та історичними пам'ятками.

Бригінець наголосив, що на найближчому засіданні комісії ініціюватиме проект рішення, згідно з яким жодне землевідведення чи дозвіл на будівництво в історичному центрі Києва не буде можливим без погодження з комісією.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ