Укріплення Андріївської церкви завершать у жовтні


На території Андріївської церкви активно працюють ескалатори, бульдозери, бурові устаткування та кілька десятків будівельників.

Укріплення схилу, на якому стоїть храм, планують завершити до жовтня, пише "Сегодня".

За словами представника будівельної компанії, начальника ділянки Сергія Стадного, нині виконано близько 35% робіт з укріплення схилу.

Як відомо, у ґрунт на схилі планували вбити 86 паль на відстані близько 1, 6 м одна від одної. Після цього робітники встановлять ще 120 тонких паль у підніжжя церкви.

Будівельники заспокоюють, що зовнішній вигляд схилу не зміниться, оскільки сваї опустять на глибину 16-18 метрів, а кінці, які виступають із землі, заллють бетоном та зроблять терасу з парапетів, заввишки 1, 3 м.

Також збудують дренажну систему, щоб опади не підмивали схил і фундамент церкви. Однак, ймовірно, доведеться викорчувати дерева, які ростуть на схилі, а замість них насадити газони та кущі.

"Схил буде виглядати приблизно так, як і сто років тому. Тут спочатку дерева не росли", - сказала старший науковий працівник відділу "Андріївська церква" заповідника "Софія Київська" Марина Мірошниченко.

Однак, реконструкція знову загострила відносини між музейним та церковним керівництвом церкви. Так перед храмом стоять дві суперечливі таблички - від музейчиків і від церкви - одна з яких попереджає, що перебування на території пам'ятки небезпечне для життя, а іншк каже, що церква працює щоденно.

Як відомо, Андріївська церква опинилася під загрозою зсуву - у стилобатній частині культової споруди з'явилися тріщини.

Водночас Кабінет міністрів оприлюднив постанову "Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 9 серпня 2001 р. № 1005", якою дозволив проведення богослужінь в Андріївській церкві.

Згодом Кабмін виділив 10 (із необхідних 25) мільйонів гривень на реставрацію церкви та також інших споруджень, що належать до комплексу.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ