У киян нарешті вирішили спитати, що вони думають про "космічні" тарифів


У столиці почалися "громадські слухання", присвячені підвищенню тарифів на житлово-комунальні послуги з 1 червня.

Такі слухання вже проходять у Дніпровському та Деснянському районах, пишуть "Факты и комментарии".

Обговорення обіцяють провести в кожному районі - наразі райадміністрації склали графік їх проведення.

"Збори мешканців дуже важливі, а результати громадського обговорення враховуватимуться на другому етапі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в 2010 році", - пояснив начальник головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський.

Він заявив, що для 9 тисяч 300 житлових будинків міста перший етап (підвищення на 50%) відбувся з 1 червня.

А ще для 400 житлових будинків не встигли оформити документи - для них тарифи будуть підвищені починаючи з 1 серпня.

Водночас, за словами Яструбинського, нині мешканці можуть відмовитися від надання окремих послуг ЖЕКами.

"Можуть відмовлятися, наприклад, від ремонту даху і підвалу, прибирання сходових кліток, поливу газонів, прибирання снігу або вивозу сміття, якщо, звичайно, на зборах прийдуть до єдиної думки", - додав Яструбинський.

Однак, він наголосив, що відмовляючись від якихось послуг, мешканці будуть зобов`язані за свій рахунок, утримувати свій будинок у повному порядку, дотримуючись встановлених санітарних норм, і не давати йому руйнуватися.

Інакше житлово-комунальна інспекція при Міністерстві ЖКГ накладе штраф на кожного власника за поганий стан будинку.

Також Яструбинський наголосив, що при відмові від деяких послуг ЖЕКів, люди зобов`язані подати у встановленому законом порядку їх перелік.

І надати письмово гарантії, а також схему виконання за свій рахунок (не за рахунок квартплати) тих послуг, виконання яких вони не бажають довірити ЖЕКу.

Як відомо, з 1 червня у Києві тарифи на компослуги зросли на 50%. Крім того, КМДА встановила квартплату окремо для кожного будинку з 1 червня з урахуванням першого етапу її підвищення. Другий етап підвищення тарифів запланований на початок 2010 року.

У квартплату входить 26 обов'язкових послуг. Однак киянам було запропоновано самостійно вибрати, за які з цих послуг вони хочуть сплачувати.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ