Київ стоїть на атомних відходах і дихає ртуттю



Фото altfast.ru
У столиці є чимала кількість місць, які у прямому значенні в будь-який момент можуть отруїти життя киян.

Так, у Києві не перший десяток років функціонує справжній атомний реактор, пише "Комсомольська правда".

Він знаходиться в інституті ядерних досліджень НАН України, що на проспекті Науки, 47. Реактор поряд електроенергією виробляє небезпечні відходи. У міні-електростанції відбуваються такі ж процеси, як і в реакторі ЧАЕС.

Сам інститут знаходиться в зоні зсуву, а поряд із ним уже з'явилося кілька висоток.

Неподалік від станції метро Лісова розташований завод "Радикал", де так і не утилізували ртуть й інші отруйні речовини.

Кожного дня, в столичне повітря випаровуються кілограми ртуті. Однак, чиновники стверджують, що рівень отрути біля "Лісової" - в нормі.

Екологи ж переконані в протилежному. За їх словами, з кожним роком отрута все глибше проникає в ґрунт і з часом, вона зможе потрапити в Дніпро та вбити все живе.

Є свій "чорнобиль" і у Святошинському районі - підприємство "Захід", яке у своїй роботі використовувало отруйну речовину берилій.

Незважаючи на те, що завод вже давно не працює, отруту так і не утилізували, а закопали в спеціальних контейнерах.

У Головному управлінні охорони здоров'я кажуть, що у ґрунті, де заховані контейнери, зафіксовано семикратне перевищення допустимих норм берилію, і це означає, що ємності більше не герметичні.

Спецкомбінат "Радон", який в народі прозвали "кладовищем атомних відходів", знаходиться біля Конча-Заспи та Феофанії.

Наразі сховище знаходиться в аварійному стані, відзначає видання. Залізобетонні перекриття дали тріщини, а металеві контейнери, закладені на десятиметровій глибині, з'їдає корозія.

Після аналізу ґрунтових вод вчені виявили там тритій - радіоактивний ізотоп водню. Крім того, в резервуарах зберігається 450 кубометрів ядерних відходів.

Неодноразово чиновники піднімали питання про переміщення небезпечного сміття на територію ЧАЕС, але через нестачу фінансування це не вдалося.
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ