Гроші киян за воду осідають у кишенях ЖЕКів


"Київводоканал" заявляє про борги комунальних ЖЕКів перед ним у розмірі 410 млн. гривень за водопостачання і водовідведення.

Про це журналістам заявив перший заступник директора розрахункового департаменту компанії Валерій Люлін, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

За його словами, найбільшу заборгованість перед "Київводоканалом" мають комунальні ЖЕКи Оболонського, Подільського і Святошинського районів Києва.

Він підкреслив, що цей борг ЖЕКів накопичився за весь час роботи житлово-комунального господарства столиці, незважаючи на високий рівень оплати киянами житлово-комунальних послуг.

Люлін пояснив, що зазначений борг ЖЕКів накопичився переважно через те, що в 2006-2008 роках райони провели масову реорганізацію ЖЕКів, передавши житловий фонд на баланс новостворених комунальних підприємств, а старі борги ЖЕКів залишилися неоплаченими.

За словами першого заступника гендиректора "Київводоканалу" з економіки та фінансів Віталія Найдюка, компанія звернулася в прокуратуру з проханням розслідувати ситуацію, що склалася, і підтвердити факт ухилення ЖЕКів від сплати боргів.

Також, за його словами, компанія наполягає на проведенні актів звірення з ЖЕками, щоб зафіксувати існуючі борги.

Надалі, щоб уникнути виникнення цих боргів, "Київводоканал" пропонує ЖЕКам і комунальному підприємству "Головний інформаційно-обчислювальний центр" укладати тристоронні угоди, в яких фіксувати розщеплення платежів, отриманих від населення, між ЖЕКами, компанією та ГІОЦ.

При цьому, Найдюк додав, що ЖЕКи противляться укладанню таких договорів, щоб мати можливість на свій розсуд витрачати кошти, отримані від населення, не передаючи їх безпосередньо постачальнику послуг, тобто "Київводоканалу".

Найдюк також повідомив, що компанія веде судові позови проти ЖЕКів з метою зобов'язати їх виплатити ці борги і на даний момент суди вже підтвердили наявність боргу ЖЕКів перед компанією в розмірі 328 млн. гривень, а по сумі боргу, що залишилася, судові розгляди продовжуються.

Разом з тим, Найдюк визнав, що компанія не має права відключити житловий фонд від водопостачання і водовідведення, щоб у такий спосіб прискорити повернення боргів ЖЕКів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ