У столиці розпочалась реконструкція Андріївської церкви



Фото travel.org.ua
Днями навколо Андріївської церкви у Києві з'явився новий будівельний паркан - тут почалися роботи зі зміцнення схилу, на якому стоїть храм.

За словами заступника директора заповідника "Софія Київська", до складу якого входить Андріївська церква, Вадима Кириленка, необхідність провести капітальну реконструкцію назріла ще в 2000 році.

Тоді ж взялися за розробку проекту, але затягнулася реконструкція через відсутність коштів, пше "Газета по-кивськи".

За словами Кириленка, керівництво заповідника було змушене звернутися до звернутися з проханням виділити кошти до Кабінету міністрів, оскільки МНС визнало стан церкви гостро аварійним.

Нині з'явилася можливість розпочати термінові роботи, хоча з обіцяних урядом 10 мільйонів гривень, поки що дали лише половину.

За словами провідного інженера відділу реставрації і реабілітації "Софії Київської" Олександр Перегона, реконструкція розбита на два етапи.

"Перший - зміцнення схилу, другий - реставрація самої церкви. Поки гроші є тільки на першочергові роботи зі схилу", - сказав Перегон.  

Схил зміцнюватимуть за допомогою паль, які встановлять у два ряди: один - навколо стіни церкви, другий - поруч із парканом по всьому периметру. 100 паль діаметром 1,02 м установлять у підніжжя пагорба на відстані 1,6 м, ще 270, діаметром 30 см, будуть під папертю, завглибшки 15-17 м, щоб досягти щільних шарів ґрунту.

Роботи будуть проводитися на такій ділянці, якку не чіпали з часів будівництва церки.

Основна будівельна техніка зосереджена поки в підніжжя схилу. Паркан тут уже зняли, але проклали бетонні плити, як підпірки, щоб у випадку дощу ґрунт не з'їхав униз.

За словами Перегона, нині встановлено вже 5 паль, а всі роботи розраховані на 4 місяці, приблизно по 1 палі в день.

"Але зараз люди працюють у дві-три зміни. Якщо буде все нормально з фінансуванням, перший етап реконструкції можна буде закінчити через 2,5 місяці", - сказав Перегон.


powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ