Для київських цвинтарів потрібно 120 га землі


Для поховань у столиці необхідно виділити близько 120 га землі під кладовища.

Про це заявив перший заступник начальника ГУ ритуальних послуг КМДА Михайло Кутіщев в інтерв'ю муніципальній газеті "Хрещатик".

За його словами, проблема з похованням у столиці стає щороку актуальнішою, насамперед через брак місць.

"Нині у місті 29 кладовищ, з яких лише одне -  Північне -  відкрите для масових поховань. Інші -  напівзакриті. Загалом місць вистачить ще на три роки. Тож потрібно виділити землю для погребінь -  приблизно 120 гектарів", - сказав Кутіщев.

Він наголосив, що вже сьогодні слід починати проектування, на яке витратимо чимало часу, як і на роботи з водозниження.

"Загалом на технологічний час, передбачений для спорудження кладовищ, потрібно щонайменше 2-3 роки. Якщо територію виділять наступного року, може бути пізно", - сказав Кутіщев.

Водночас, за його словами, певним чином врятувати ситуацію можуть крематорії та колумбарії.

"Наразі проектують зведення колумбарних стін на Бортницькому і Лісовому кладовищах, адже на Лівобережжі їх немає. Вважаю, що після цього кількість кремацій значно зросте. Наразі вона становить 40 відсотків, тоді як в Англії та Німеччині -  95", - сказав перший заступник начальника ГУ ритуальних послуг.

Він також наголосив, що по ціні поховання і кремація майже не відрізняються.

"Приблизно процес поховання коштуватиме майже однаково. Хоча сама кремація обійдеться дещо дорожче, насамперед через зростання вартості газу. А ось копання могили залишилося на рівні 2004 року -  112 гривень. Але, враховуючи вартість пам'ятника, огорожі, гробу, кремація загалом обійдеться значно дешевше від традиційного захоронення", - сказав Кутіщев.

За його словами,  її вартість наразі становить 400-450 гривень, тоді як поховання на кладовищі коштуватиме в середньому 2,5-3,5 тисячі гривень.

"Українська правда. Київ"

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ