"Київенерго": відшкодувати збитки, завдані "гейзером", повинна КМДА



Фото "Магнолія-ТВ"
Відшкодувати збитки від пошкодження теплотраси постраждалим на вул. Сабурова, 5 мусить власник мереж Києва, тобто Київська міська держадміністрація.

До такого висновку дійшла комісія "Київенерго", яка з'ясовувала причини та наслідки події на Троєщині, що сталася 17 червня, повідомляє прес-служба компанії.

"Київська міська державна адміністрація, як уповноважений орган власника, що відповідає за управління об'єктами комунальної власності та за шкоду завдану джерелом підвищеної небезпеки, зобов'язана відшкодувати завдану шкоду", йдеться в повідомленні "Київенерго".

За словами заступника директора з правового забезпечення енергокомпанії Руслана Фарисея,

забезпечення безаварійного стану тепломережі, у якої закінчився термін експлуатації, може бути здійснено лише шляхом її повної модернізації, за проведення якої, у т.ч. фінансування, відповідає власник (уповноважений орган).

Він також наголосив, що провини "Київенерго" у аварії, що виникла, немає. А капітальні вкладення у власне майно - компетенція місцевої влади. За словами Фарисея, компанія неодноразово звертала увагу КМДА та громадськості на необхідність модернізації окремих ділянок тепломережі, адже 50% теплотрас Києва потребують негайної заміни.

"Випробувальний сезон ще не закінчився, а Київ має декілька гучних пошкоджень. Їх кількість зростає дуже швидко через аварійний стан тепломереж. Якщо місцева влада не розпочне комплексну заміну мереж, то випадок на Сабурова, на жаль, може стати не останнім", - заявив Фарисей.

Комісія "Київенерго" також постановила за власні кошти компанії провести модернізацію тепломагістралі в районі вулиці Сабурова і замінити на цій ділянці аварійно небезпечні труби на сучасні, попередньо ізольовані труби сучасного зразку протяжністю 300 м.

Компанія направила лист до КМДА та Деснянської райради із проханням визнати цю ділянку аварійною та посприяти прискоренню погоджувальних та дозвільних процедур.

Як відомо, 17 червня біля будинку № 5 по вулиці Сабурова під час планових гідравлічних випробувань тепломереж відбувся прорив труби. Викид води із уламками асфальту, щебенем та піском на висоту четвертого поверху спричинив пошкодження квартир у житловому будинку.

Як відомо, власником теплових мереж є територіальна громада Києва в особі Київської міської ради.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ