Бортницька станція може призвести до екологічної катастрофи



Ботрницька станція аерації. Фото "Київводоканалу"
Столиці загрожує екологічна катастрофа, якщо найближчим часом не взятися за масштабний ремонт Бортницької станції аерації.

Про це заявив гендиректор "Київводоканалу" Ярослав Філатов, пише "Комсомольська правда"

За його словами, аварію на станції спровокували не повністю виконані роботи з насипу мулових полів, які проводилися кілька місяців тому.

"Тоді через недофінансування або з інших причин працівники підсилили дамбу тільки на третину. Не дивно, що все тепер так вийшло... І повторитися може в будь-який момент! Якщо терміново не взятися за масштабний ремонт, столиці загрожує екологічна катастрофа", - сказав гендиректор "Київводоканалу".

Він наголосив, що на повну реконструкцію споруджень, за підрахунками фахівців, необхідно 500 мільйонів євро.

Про те, що Бортницька станція може становити загрозу для міста говорить і директор БСА Сергій Бражник.

За його словами, устаткування станції зносилося більше ніж на 80%, тому навіть без надзвичайних ситуацій подальша робота БСА загрожує здоров'ю городян.

"Щодоби утворюються 12 тисяч кубометрів опадів ми перекачуємо на мулові поля, розраховані для збереження лише 3 мільйонів кубометрів мулу. Якщо не приступити до термінової модернізації і ремонту, усе це може хлинути на поля й у Дніпро, а це загрожує зараженням води, епідеміями тифу або дизентерії", - сказав директор БСА.

Він наголосив, що найстрашніше, що ніякої альтернативи в Києва немає. Навіть на час реконструкції Бортницьку станцію нема чим замінити.

"У випадку серйозної аварії, що щохвилини загрожує не тільки киянам, але і жителям околишніх міст, неочищені стоки доведеться спускати просто в Дніпро. Тоді питну воду з фекаліями одержать 25 мільйонів жителів міста, що живуть нижче за течією, а киянам доведеться на кілька років забути про купання в Дніпру", - сказав Бражник.

Як відомо, 21 липня о 7.00 на Бортницькій станції аерації стався прорив дамби мулового поля, що утримує нечистоти. Назовні витекло близько 1 тисячі кубів забрудненої рідини.

Бортницька станція аерації - єдиний завод, де збирають і очищають стокові каналізаційні води з усього Києва. Її ввели в експлуатацію в 1965 році. Усі три блоки заводу давно застаріли і вимагають повної заміни і модернізації.  

За минулий рік на станції сталося 29 локальних проривів мулових полів.  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ