Черновецькому радять не піднімати тарифи, а знижувати собівартість



У Кабінеті міністрів вважають, що альтернативою підвищення тарифів у Києві на житло-комунальні послуги може бути зменшення їх собівартості.

Про це заявив перший заступник міністра з питань житлово-комунального господарства, начальник державної житлово-комунальної інспекції Олександр Мазурчак, повідомляє УНІАН.

За його словами, на сьогодні існує економічна доцільність у підвищенні тарифів, яка полягає в тому, що піднялися ціни на енергоносії, і сьогодні відшкодування основних тарифів складають менше половини їх собівартості.

Заступник міністра зазначив, що підвищення тарифів на компослуги стало результатом "поганого менеджменту Київської міськдержадміністрації".

Водночас він підкреслив, що є три варіанти виходу з ситуації, пов'язаної з підвищенням цін на компослуги.

Зокрема, Мазурчак пропонує збільшити тарифи до їх собівартості, підвищувати їх поступово і компенсувати підприємствам різницю з міськбюджету, або зменшувати собівартість послуг.

"Природні монополії "Київенерго" та Дарницька ТЕЦ, так і "Київводоканал", мають унікальну можливість тримати найнижчі ціни по своїй собівартості, бо це є велика концентрація", - підкреслив заступник міністра.

Однак зауважив, що "ніхто нічого не робить для того, щоб цю собівартість зменшувати".

Мазурчак наголосив, що на погашення різниці в тарифах минулого року уряд виділив 3,2 мільярда гривень з держбюджету, а цього року 2 мільярди гривень.

"Це те, що повинен був по закону робити Київ і відшкодовувати кошти з міського бюджету", - зазначив чиновник.

На думку Мазурчака, столична влада має серйозно працювати над заходами з енергозбереження.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ