Введення плати за медпослуги відкладається?



Фото www.topnews24.ru
Введення плати за медичні послуги для тих, у кого немає київської прописки і тих, хто вирішив обслуговуватися не у своїй райполіклініці, згідно з рішенням Міністерства юстиції відклали.

Однак, як пише "Сегодня", вони діють у багатьох поліклініках, причому іноді їх вартість вища за ту, що намагається ввести Київська адміністрація.

За словами начальника Головного управління цінової політики КМДА Василя Яструбинського, Мінюст відмовляє в реєстрації через те, що постанова начебто порушує права людини.

"Цікаво: у всіх регіонах діють платні послуги, а в Києві -  це відразу порушення прав. Чиновники штовхають медицину в тінь", - сказав Яструбинський.

Він також наголосив, що столична влада на цьому не зупиниться, а буде домовлятися і перевіряти, у чому конкретно претензії.

За словами прес-секретаря Мінюсту Лії Ільченко, у переліку платних послуг є ті, які відсутні у списку, затвердженому Кабміном у 1996 році. У ньому є аборти, добірка окулярів, фізіотерапія, але, наприклад, відсутня швидка психіатрична допомога, що є в списку мерії.

"Це нонсенс. Психічно хворий може становити загрозу для оточуючих, а його не відвезуть без оплати?" - обурюється завідувач правовим відділом київської профспілки медиків Сергій Кубанський.

Водночас, як відзначає газета, не зважаючи на те, що на сьогодні ще тільки ведуться розмови про можливість введення плати за компослуги, у багатьох столичних поліклініках вже  просять "внески".

Наприклад, у поліклініці Шевченківського району, коли чують, що "пацієнт" без прописки, просять заплатити в касу 50 гривень на благодійність і доплатити 45-70 гривень за консультацію лікаря.

"Внесок" у 50 гривень "просять" і в поліклініці на Петра Запорожця. Однак, за  словами заступника начальника Головного управління охорони здоров'я Володимира Загороднього, внесок -  справа добровільне. Мовляв, у лікарні не примушують: хто хоче платити - платить, але якщо вирішив не платити, допомогу нададуть і безкоштовно.

Як відомо, Київська адміністрація кілька разів намагалася ввести плату за надання медичних послуг у столичних лікарнях. Однак, ці рішення скасовувалися.

Що стосується останніх проектів рішення щодо встановлення цін на компослуги, то 16 липня закінчився термін внесення до них зауважень і пропозицій. Вони упродовж місяця були оприлюднені на сайті КМДА, тому теоретично можуть вступити в дію після їх затвердження на сесії Київради.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ