Прориви у трубах шукатиме спецприлад


Вчені столичного Інституту проблем моделювання в енергетиці імені Пухова розробили спеціальний прилад, який допоможе комунальникам знаходити прориви інженерних мереж.

Для цього не потрібно буде розкопувати значну частину траси, а лише місце аварії, пише муніципальна газета "Хрещатик".

"Течієшукачі" вже випробували фахівці "Київенерго".

За словами науковця Олександра Владимирського, прилад акустичний і простий в експлуатації.

"Спеціаліст прямує (його) уздовж тепловодотраси і прослуховує ґрунт. Там, де найбільший шум, з великою точністю можна виявити місце прориву", - розповів науковець.

За його словами, апарат, що показує тріщину на глибині до 2 метрів, коштує приблизно 15 тисяч гривень.

Ще один "течієшукач", кореляційний, знаходить місце аварії і значно глибше -  до 5 метрів.

Оператор може розташуватися з ноутбуком чи комп'ютером пересувної лабораторії на одній з ділянок траси. За діаметром труби та іншими параметрами прилад автоматично обчислює і виявляє небезпечне місце. Кореляційний "течієшукач" точніший, тому, за словами науковців,  і коштує значно дорожче - 76 тисяч гривень

За словами заступника начальника служби науково-технічних розробок і діагностики електрообладнання "Київенерго" Альберта Безпрозванного, у теперішніх складних умовах неможливо замінити старі мережі, але їх можна ремонтувати частково.

"Вітчизняні "течієшукачі" допомагають комунальникам виявляти і оперативно ліквідувати прориви на трасах. Ними вже оснащено нашу лабораторію. Жодного разу прилади ще не підвели і знаходили аварійні ділянки з точністю до 0,5 метра. Щоправда, вони складні, тому й коштують недешево. Але справа того варта", - сказав Безпрозванний.

Як відомо, з початку планових випробувань тепломереж у Києві, вже було кілька великих проривів труб, які нанесли шкоду місцевим жителям.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ