За Леніна помстилися розгромом хреста?


У середу вночі невідомі зламали в парку в метро "Дорогожичі" дерев'яний хрест і гранітну плиту, що були встановлені тут на згадку про розстріляних в Бабиному Яру членів підпілля ОУН.

Нині зламаний хрест і плита лежать у парку на складі Шевченківського "Зеленбуду", пише "Газета по-київськи".

За словами інженера підприємства Михайла Лазаренка, відновити пам'ятник не можна - тож доведеться робити новий.

"Чекаємо результатів розслідування міліції і реакції міської влади. Тоді, можливо, і візьмемося за відновлення. Це явний вандалізм. Спочатку хрест хотіли просто спиляти, але міцний дубовий брус не піддавався. Тоді вони зробили надріз знизу, де дерево підгнило, розхитали хрест - і він звалився на гранітну плиту", - сказав Лазаренко.

У КПУ кажуть, що не чули про руйнування пам'ятника в Бабиному Яру і наголошують, що то не їхніх рук справа, мовляв, ніколи б не стали мститися за Леніна таким чином.

"Це все дурниці. Ми ніколи не опустимося до такого рівня. Якби там був пам'ятник самі знаєте кому, то інша справа, а Теліга нехай спить спокійно", - сказали в КПУ.

За словами прес-секретаря Конгресу українських націоналістів Костянтина Галушко, руйнування хреста в християнській країні - важкий гріх.

"Можливо, це була помста, але жодна з партій лівої орієнтації не взяла б на себе відповідальність за цей акт. Бояться. Ми на відміну від них не тікали, коли ламали пам'ятник Леніну", - сказав Галушко.

Він наголосив, що КУН не вірить у версію про те, що це могла бути п'яна молодь - хреста ніхто не чіпав з 1992 року.

"Відновлювати монумент ми будемо, але після того, як дочекаємося результатів розслідування. Хоча сумніваємося, що правоохоронці знайдуть злочинців", - сказав Галушко.

Як відомо, хрест на пам'ять про 621 розстріляного члена ОУН був встановлений 21 лютого 1992 року, у день 50-річчя розстрілу письменниці Олени Теліги і її соратників.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ