Активісти намагаються завадити знищенню острова Великий


5 липня о 12.30 активістами громадянської ініціативи "Збережи старий Київ" було захоплено земснаряд, яким незаконно здійснювався намив піску на Дніпрі поблизу метро Видубичі біля острова Великий в Києві. Роботу земснаряду заблоковано.

Намив піску захопленим сьогодні земснарядом ризикує повністю знищити острів Великий.

Екологи давно говорять про це питання, проте як і у випадку з Жуковим островом, правоохоронці та природоохоронні служби продовжують закривати очі на очевидні загрози для екологічної ситуації в Києві, йдеться в прес-релізі організації.

Згідно з "Порядком видачі дозволів на проведення робіт на землях водного фонду", виданим Кабінетом міністрів України 12 липня 2005 року, дозвіл видається за умов недопущення, зокрема, "порушення стійкості прибережних схилів (берегообвали, ерозійні та зсувні процеси, осідання)".

Зважаючи на очевидні загрози зсуву острова Великий, ведення видобувних робіт у даному місці однозначно є протизаконним, зазначають активісти організації.

Це друга подібна акція ЗСК. Перша відбулась близько місяця на Жуковому острові і була приурочена до вбивства Олексія Гончарова. У результаті попередньої акції було зупинено роботу земснаряду на Жуковому острові, проте обіцянки про системне вирішення проблеми незаконного використання земельних надр так і не було виконано.

Саме це змусило активістів ЗСК вдруге вдатися до такого способу привертання уваги до цієї проблеми.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ