Японці позичать Києву мільярд євро


До кінця року Київ отримає близько мільярда євро від японців як кредит на реконструкцію Бортницької станції аерації.

Міська адміністрація розраховує підготувати всі необхідні документи і одержати відповідні дозволи на залучення коштів до кінця 2009 року.

А вже наступного року планується розпочати реконструкцію БСА в три черги, поетапно закриваючи окремі ділянки, пише муніципальна газета "Вечірній Київ".

Кредитні гроші будуть використані у три етапи. Спочатку - будівництво насосної станції першого підйому, потім - часткова реконструкція і модернізація ІІ і ІІІ блоків, необхідна для забезпечення якості очищення стічних вод на період реконструкції І блоку.

В останню чергу має відбутися реконструкція І блоку станції та будівництво мулоспалювального заводу.

Крім цього, планують переоснастити грабельне відділення, що суттєво знизить викиди неприємних газів в атмосферу. Згідно із затвердженим технічно-економічним обґрунтуванням, орієнтовна вартість проекту становитиме 420 мільйонів євро, відзначає газета.

За словами начальника БСА Володимира Бражника, запровадження мулоспалювальних заводів практикується в Європі, оскільки альтернативи спалюванню у великих містах не існує, тим паче в Україні діє заборона використання осаду в сільському господарстві.

"Зараз же цей осад лежить на спеціальних мулових полях, які давно переповнені. Майданчики розраховано на 3,5 мільйона м3, а зберігається понад 8 мільйонів. Якщо станеться прорив дамби цих полів, то суттєво постраждають сільськогосподарські угіддя, розташовані поблизу", - сказав Бражник.

Саме тому, за його словами, треба швидше будувати мулоспалювальний завод, який допоможе розв'язати цю критичну ситуацію.

Як відомо, перший заступник мера Анатолій Голубченко заявляв, що мерія вже провела переговори з японською компанією, яка готова надати Києву такий кредит  під гарантію Кабінету міністрів.

За його словами, на реконструкцію БСА потрібно від 700 мільйонів до 1 мільярда доларів.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ